AAA

DRUšTVO | 08.07.2021 15:25 > 08.07 15:25

Protest zbog homofobnog zakona, srce duginih boja ispred parlamenta u Budimpešti


Organizacije civilnog društva protestovale su danas u Madjarskoj zbog stupanja na snagu zakona koji se opisuje kao "homofoban" i koji je EU najoštrije osudila, i postavile ogromno srce u duginim bojama ispred parlamenta u Budimpešti.

Zakonom, koji je danas stupio na snagu, zabranjeno je promovisanje homoseksualnosti maloletnicima.
"Ovaj zakon spaja zločine počinjene nad decom i LGBT+ zajednicu na poguban i obmanjujući način", izjavio je direktor organizacije Amnesti internešenel (Amnesty International, AI) u Madjarskoj David Vig pred raznobojnim srcem visokim 10 metara.

On je rekao da je odlučan da se ne prikloni vladinoj politici. "Nećemo menjati obrazovne programe ni kampanje zbog homofobnog i transfobnog zakona", poručio je Vig.

Članica organizacije za prava LGBT+ osoba (Hatter Society) optužila je premijera Viktora Orbana za "stigmatizaciju zajednice" predstavljajući se kao "branilac slobode".

Orban tvrdi da je cilj zakona da se "zaštite prava dece" i upozorio Brisel da se ne meša u obrazovanje mladih Madjara.

"Evropski parlament i Komisija žele LGBT + aktiviste u jaslicama i školama. Mi ih ne želimo", ponovio je  danas Orban u video snimku objavljenom na njegovom nalogu na Fejsbuku.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen) juče je zapretila pokretanjem prekršajnog postupka protiv Madjarske ako ne povuče zakon.

Na ulicama Budimpešte, televizijski kanal RTL Klub je u znak protesta prekrio reklame na kojima je prikazan homoseksualni par u okviru promocije jedne od popularnih sapunica.

"Zabrinuti smo da zakon ozbiljno ugrožava slobodu izražavanja i diskriminiše neheteroseksualne pripadnike našeg društva", napisao je kanal.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.