AAA

DRUšTVO | 26.12.2021 14:50 > 26.12 17:05

Održana prva radionica posvećena inkluziji u sport dece sa invaliditetom (VIDEO)

  • (BETAPHOTO/EMIL VAS/EV)
  • (BETAPHOTO/EMIL VAS/EV)
  • (BETAPHOTO/EMIL VAS/EV)
  • (BETAPHOTO/EMIL VAS/EV)
  • (BETAPHOTO/EMIL VAS/EV)
  • (BETAPHOTO/EMIL VAS/EV)

Deca sa invaliditetom, uz pomoć sporta, mogu da poboljšaju svoje motoričke sposobnosti i steknu samopouzdanje i veru, a na taj način se olakšava primena ostalih terapeutskih metoda i ubrzava sam proces osposobljavanja, zaključeno je danas na prvoj radionici posvećenoj inkluziji dece sa invaliditetom i smetnjama u razvoju u sportske aktivnosti u organizaciji Instituta za ženski sport.

Koordinatorka tog instituta Jelena Pavićević istakla je da uključivanje dece sa invaliditetom i smetnjama u razvoju u sport sa tipičnom populacijom razbija predrasude i razvija toleranciju i humanost.

"Imali smo veliki broj radionica, što psiholoških, što zdravstvenih i trudili smo se da u svakom momentu razvijamo deci svest koliko je sport važan u njihovom razvoju", rekla je Pavićević.

Dodala je da je Institut za ženski sport, posle godinu dana, uspeo da uključi decu sa invaliditetom i smetnjama u razvoju zbog velike želje košarkaškog trenera i selektorke ženske košarkaške reprezentacije Marine Maljković, koja je osnovala Institut.

"Zaista je fenomenalno kad roditelji mogu da imaju besplatne programe za decu koja imaju bilo kakvo odstupanje u razvoju, da budu sa svojim drugarima, da budu učesnici sportskih takmičenja, da osnaže socijalnu interakciju i fizičku snagu jer je to poenta inkluzije", rekla je članica medicinskog tima Instituta za ženski sport doktorka Danijela Vukićević.

U Institutu za ženski sport su istakli da integracija dece sa razvojnim teškoćama ima dvostruki značaj, omogućava uključivanje dece sa smetnjama u razvoju u život zajednice na ravnopravnim osnovama, a sa druge strane, deca iz redovne populacije postaju svesna različitosti i specifičnosti ljudskih mogućnosti i potencijala, što pomaže razvijanju empatičnosti, humanizma i poštovanja ljudskih prava.

Vodeća organizacija za ženski rekreativni i profesionalni sport u jugoistočnoj Evropi, Institut za ženski sport, je ovom prilikom sklopio saradnju sa fudbalskim klubom "Mungos" i plivačkim klubom "SwimBo".

"Moja ćerka već dve godine ide u školicu plivanja za decu sa smetnjama u razvoju SwimBo i ja sam kao majka i kao lekar vrlo zadovoljna. Mislim da je suština, pošto ona ne hoda, da u bazenu može da napravi pokrete koje ne može da napravi na suvom", rekla je Tijana Janković.

Osim besplatnih škola sportova za devojčice, Institut za ženski sport organizator je više edukativnih radionica, medju kojima su psihološke i radionice koje se bave uspostavljanjem zdravih životnih navika devojčica. Takodje, Institut za ženski sport organizuje seminare za trenere u sklopu kontinuiranih programa edukacije kako bi se unapredio razvoj ženskog sporta u Srbiji.


CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.