AAA

DRUšTVO | 29.03.2022 11:45 > 29.03 11:55

IT obuka za romske roditelje na Zvezdari

Dvadesetoro romskih roditelja sa Zvezdare prošlo je obuku za sticanje osnovnih IT znanja i veština u okviru projekta koji je fokusiran na potrebe romskih roditelja u procesu obrazovanja njihove dece.

Obuka za sticanje osnovnih IT znanja i veština je sprovedena od decembra do februara ove godine, a učestvovalo je deset očeva i deset majki sa Zvezdare, saopšteno je iz te beogradske opštine.

Od ukupnog broja roditelja, starosti između 24 i 49 godina, sedam nema završenu osnovnu školu, troje je bilo sa završenom osnovnom i desetoro sa završenom srednjom školom.
Kroz individualni rad, roditelji su tokom obuke sticali osnovna znanja i veštine o korišćenju interneta i veb alata koje koriste njihova deca u nastavi.

Uz priručnike koji su im obezbeđeni i prezentaciju roditelji će moći da adekvatnije podrže i kontrolišu decu u korišćenju savremenih metoda nastave i komunikacije.

Prilikom obuke uvažavan je kulturološki identitet polaznika, poštovan je princip prihvatanja razlika, prevazilaženja predrasuda i stereotipija.

Obuka romskih roditelja sprovedena je u okviru projekta "Rastimo zajedno" na opštini Zvezdara koji realizuje Centar za reintegraciju i aktivizam Beograd (CRA) uz podršku šireg programa "Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji" koji sprovodi Nemačka organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Po rečima projekt menadžerke, psihološkinje i terapeutkinje Brankice Tarbuk Janković projekat je u skladu sa aktivnostima predviđenim lokalnim akcionim planom za unapređenje položaja romske populacije na teritoriji opštine Zvezdara za period 2021-2023 u kome obrazovanje predstavlja važnu komponentu kvalitetnih i održivih promena u romskim porodicama.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.