AAA

DRUšTVO | 11.04.2022 14:05 > 11.04 14:08

Unapredjen položaj Roma u Novom Pazaru

Položaj Roma koji žive na teritoriji Novog Pazara unapredjen je poslednjih godina i većina pripadnika te nacionalne manjine ima sva prava kao i ostali gradjani, ocenio je danas član Gradskog veća zadužen za oblast zdravstva i socijalne politike Fevzija Murić.

On je za radio Sto plus rekao da u gradu trenutno živi 108 romskih porodica, koje broje 564 člana, i da svi oni imaju svoje mesto stanovanja, kao i socijalnu i zdravstvenu zaštitu i pravo na obrazovanje.

"Za 35 interno raseljenih romskih porodica u naselju Blaževo izgradjene su kuće i oni tu imaju sve uslove za normalan život, a trenutno radimo na obezbedjivanju vode za 17 porodica koji žive na Dojeviću, kao i u naselju Veseli breg. Članovi ovih 108 porodica su potpuno ravnopravni i imaju prava kao i svi ostali gradjani ovog grada, a sve je to obezbedjeno kroz Strategiju i akcioni plan za Rome", rekao je Murić.
Dodaje da u gradu trenutno ima i veliki broj Roma koji nisu stanovnici grada već tu borave samostalno ili organizovano zbog prosjačenja.

"U pitanju su Romi koji u naš grad dolaze iz drugih gradova na kraći ili duži vremenski period zbog prosjačenja i moraćemo da u saradnji sa policijom u narednom periodu radimo na rešavanju tog problema", naveo je Murić.

Strategija i Akcioni plan za poboljšanje položaja Roma u Novom Pazaru usvojeni su 2013. godine.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.