AAA

DRUšTVO | 11.07.2022 15:05 > 11.07 15:05

Rastimo zajedno - radionice za bolje roditeljstvo


Dvadesetak Roma sa teritorije beogradske opštine Zvezdara čija deca pohadjaju osnovnu ili srednju prošlo je tokom maja i juna kroz ciklus od po tri radionice na temu roditeljstva.
Radionice za roditelje romske nacionalnosti organizovali su stručnjaci beogradskog Centra za reintegraciju i aktivizam (CRA) a tokom dva meseca realizovali su ukupno 12 radionica na kojima se razgovaralo i zajedno učilo kako svako ko je motivisan može biti dobar i odgovoran roditelj.

Kroz ciklus od po tri radionice, čiji je cilj bio da ponude odgovor na pitanje kako biti adekvatan i kompetentan roditelj i kao takav pomoći u odrastanju i školovanju svog deteta,  prošlo je ukupno dvadeset dvoje sugrađana, saopšteno je iz opštine Zvezdara.
Tokom pohađanja radionica od roditelja se očekivalo da budu aktivni, da razmenjuju iskustva, razgovaraju o vaspitanju dece, načinu kako komuniciraju sa decom, kako ih nagrađuju i kažnjavaju, kako im pomažu u učenju, šta je za njih dobar roditelj, kako da za svoju decu u svemu budu dobar uzor.

Roditelji su, kako se navodi, naučili da je važno da pažljivo slušaju svoju decu, da im pokažu svoju bezgraničnu ljubav, da provode vreme sa svojom decom na kvalitetan način, da budu strogi ali pravedni i prijateljski nastrojeni, da ne budu popustljivi, već dosledni u ograničenjima koja im postavljaju, da sami dajemo dobar i uzoran primer svojoj deci, da svoju decu hvale umesto da ih osuđuju, da i sami roditelji budu spremni da uče kao i da budu strpljivi i sa sobom kao i sa svojim detetom.

Radionice su realizovane kao deo programa Nemačke razvojne saradnje "Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji" koji u Srbiji sprovodi  Nemačka razvoja agencija (GIZ) u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Problem osipanja i ranog napuštanja redovnog školovanja dece romske nacionalnosti, kao i neprocenjiva uloga i značaj roditelja u procesu odrastanja dece i prevazilaženju transgeneracijskog siromaštva, polazna su osnova projekta "Rastimo zajedno" koji od maja 2021. do septembra 2022.godine realizuje Centar za reintegraciju i aktivizam Beograd (CRA).

Potreba za ovim modelom podrške prepoznata je u rezultatima sprovedenog istraživanja "Potrebe roditelja dece romske nacionalnosti osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta koji žive na teritoriji GO Zvezdara" i fokus grupe na temu "Roditeljske kompetencije romske populacije i kreiranja optimalnog modela pomoći i podrške" u okviru istog projekta.

Aktivnosti projekta "Rastimo zajedno" imaju za cilj dugoročno i održivo unapređenje mogućnosti roditelja romske nacionalnosti da aktivno učestvuju u njihovom obrazovanju do punoletstva i osamostaljivanja. Na taj način se na najbolji način utiče na smanjenje transgeneracijskog siromaštva u romskim porodicama.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.