AAA

DRUšTVO | 17.12.2015 14:35

Završena javna rasprava o Nacrtu Strategije za socijalno uključivanje Roma

Kancelarija za ljudska i manjinska prava saopštila je danas da je završena javna rasprava o Nacrtu Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji za period 2015 – 2025. godine.

Javna rasprava je trajala od 26. novembra do 17. decembra 2015. godine, a u nju su bile uključene romske mreže, organizacije civilnog društva, Stalna konferencija gradova i opština, Nacionalni savet romske nacionalne manjine, državni organi i institucije, stručna javnost i svi zainteresovani gradjani, radi postizanja pune saglasnosti oko aktivnosti i mera koje su predvidjene tim dokumentom.
Kako je navedeno, usvajanje Strategije je od značaja za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, jer je ta obaveza deo akcionog plana za Poglavlje 23, ali njen osnovni cilj je unapredjenje položaja Roma, kao jedne od najugroženijih društvenih grupa u Srbiji.

Tim dokumentom poverena su veća ovlašćenja, ali i odgovornost, lokalnim samoupravama za sprovodjenje mera koje se odnose na inkluziju Roma, tamo gde su potrebe i najveće, imajući u vidu da lokalne  samouprave raspolažu podacima o broju Roma i potrebama gradjana na svojoj teritoriji, navodi se u saopštenju.

Iz kancelarije navode da je osnovni razlog za donošenje strategije stvaranje uslova za socijalnu uključenost Roma – smanjenje siromaštva i suzbijanje diskriminacije, odnosno stvaranje uslova za pun pristup ostvarivanju ljudskih prava Romima i Romkinjama u Srbiji.


KOMENTARI

Broj komentara : 1

Salih 18/12/2015 15:38

Eto,završena je i rasprava nactrtu "nove" strategije za socijalno uključivanje Roma .Kako je navedeno ,da je bila "obaveza" načiniti radi dobijanja pozitivne ocene po pitanju povelje 23 odnoso radidi pristupanja EU.Planom strategije je sve deklerativno reprizirano iz osnova članova ustava i zakona koja su takođe u suštini deklerativna kao osnov NOVE -STARE strategije .Mnogo je bitnih i revevantnih činjenica za objektivnu izradu strategije izostavljeno. Kako je ustav GARANT SVAKOM DRŽAVLJANINU SRBIJE kako onda razumeti dosadašnji rad lokalnih samouprava odnosno kako razumeti modifikovani broj roma ako se sa sigurnošču zna da ih ima preko cca 650 000 hiljada a zvanišan je 145 000 hiljada, kako razumeti da sama strategija nije garant sprovođenja jer ko garantuje sigurno sprovođenje same strategije kada se i Ustav ne sprovodi i ne poštuje. Jasno je ko dan ulaskom u EU romi če biti tretirani kao u Bugarskoj ,Mađaskoj.Rumuniji jer su to členice evropske unije i kao takve Romi u tim državama su na samom rubu ljudskih prava ,što praktično i vizuelno sa terena lako zaključiti.Veča nadležnost RNS i lokalnim upravama je samom inicijativom strategije je "PISANI DEKLERATIVNI TEKS kao osnov pozitivne ocene za poglavlje 23. Namerno ne davanje bitnog značaja političke participacije je samo dokaz više da če mo i dalje biti na rubu svih zakom obavezujučih prava što se ponavlja poražavajuča propala dekada 2005 - 2015 tako da če 0va 2015 -2025 biti još gora i pogubna za Rome.

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.