AAA

DRUšTVO | 22.12.2015 13:40

Položaj Roma ni blizu zadovoljavajućeg

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas da položaj romske zajednice u Srbiji nije ni blizu zadovoljvajućeg, kao i da ta populacija još ima velike probleme u oblastima zapošljavanja, obrazovanja, zdravstvene zaštite i stanovanja.

"Romi su i dalje jedna od najčešće diskriminisanih grupa u društvu", kazala je Janković na skupu posvećenom strateškim pravcima za unapredjenje položaja pripadnika romske zajednice u Srbiji.
Ona je ocenila da se primećuju pomaci i znaci poboljšanja, ali potreban je još čitav niz mera kako bi došlo do suštinskih promena.

Prema njenim rečima, istaživanja iz godine u pokazuju kako gradjani uočavaju da je romska populacija diskriminisana, ali ih istovremeno ne žele za članove porodice, komšije, prijatelje ili vaspitače.

O položaju Roma govori i to da, kada je reč o diskriminaciji po nacionalnoj osnovi, najviše pritužbi stiže iz redova romske manjine.

Zaključak današnjeg skupa na kome su učestvovali predstavnici romske zajednice, kao i Vlade, jeste da strateška dokumenta predstavljaju smernice, ali sama po sebi nisu dovoljna i zahtevaju primenu.  

Izrada strategije koja se bavi unapredjenjem položaja Roma je pri kraju, a državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ivan Bošnjak podsetio je da Srbija ima više od 100 strategija u raznim oblastima i ukazao da je potrebno raditi na njihovom kvalitetu, a ne kvantitetu.

Predsednik Lige Roma Osman Balić istakao je da Rome treba uključiti u rad loklanih samouprava i tako im omogućiti da budu ravnopravan deo društva i razvijaju se.

"To je stav političke elite ne primaj Rome, jer im tako onemogućavaš razvoj", kazao je Balić i dodao da u lokalnim samoupravama vlada "anticiganizam".
 
Skup u beogradskom Medija centru organizovao je Centar za unapredjenje pravnih studija.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.