AAA

DRUšTVO | 27.09.2016 12:15

Za projekte položaja Roma u Srbiji 150.000 evra


Evropska unija i Vlada Švajcarske odobrile su 150.000 evra za 16 projekata organizacija civilnog društva čiji je cilj unapredjenje položaja romske zajednice na jugoistoku i jugozapadu Srbije, saopštio je danas razvojni program Evropski PROGRES.

Kako se navodi, projekti će od septembra i oktobra biti realizovani u 34 opštine, a usmereni su na sprovodjenje mera iz Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za period 2016-2025 u oblasti obrazovanja, stanovanja, socijalne i zdravstvene zaštite i bezbednosti.

Menadžer Evropskog PROGRES-a Grem Tindal rekao je da dosledna primena te strategije predstavlja najbolji način da se ostvare vidljivi pomaci i unapredi društveno-ekonomski položaj romske zajednice na lokalu.

Od 39 organizacija koje su dostavile predloge projekata, 25 je prošlo u drugu fazu koja je obuvatala organizovanje obuka za pripremu predloga projekata i jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za sprovodjenje aktivnosti od značaja za romsku zajednicu na lokalnom nivou.

Kako je ocenila menadžerka Sektora za dobro upravljanje i socijalnu uključenost programa Evropski PROGRES Ana Nedeljković odobreni projekti doprineće ekonomskom osnaživanju i zapošljavanju Roma i Romkinja, unapredjenju njihovog zdravlja i bezbednosti kao i zaštiti od požara koji su česti u romskim naseljima.

"Na taj način pomažemo romskim organizacijama, posebno onim koje rade na lokalu, da realizuju ideje koje će doprineti smanjenju nejednakosti i siromaštva romske zajednice kao jedne od najugroženijih grupa u Srbiji", kazala je Nedeljković.

Lista odobrenih projekata dostupna je na vebsajtu Evropskog PROGRES-a http://www.europeanprogres.org/rezultati/sr/.

Evropski PROGRES je razvojni program usmeren na jačanje lokalne administracije, stvaranje povoljnijeg okruženja za razvoj infrastrukture i privrede i poboljšanje sprovodjenja politika u oblasti socijalne inkluzije.

Aktivnosti iz tog programa sprovode se u Novom Pazaru, Ivanjici, Novoj Varoši, Priboju, Prijepolju, Raški, Sjenici, Tutinu, Prokuplju, Blacu, Žitoradji, Kuršumliji, Leskovcu, Bojniku, Vlasotincu, Lebanu, Medvedji, Crnoj Travi, Vranju, Bosilegradu, Bujanovcu, Vladičinom Hanu, Preševu, Sudrulici, Trgovištu, Brusu, Aleksincu, Gadžinom Hanu, Doljevcu, Merošini, Svrljigu, Babušnici, Beloj Palanci i Knjaževcu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.