AAA

DRUšTVO | 28.09.2016 14:40

Romska deca upisuju se u predškolsko, ali neredovno idu u školu

U protekle dve godine romska deca iz opština Vranje i Bujanovac gotovo stoprocentno su se upisivala na predškolsku nastavu, ali je i dalje veliki broj osnovaca koji neredovno pohadjaju nastavu .

"To ranije nije bio slučaj. Zahvaljujući i naporima mobilnih timova projekta "Evropska podrška za inkluziju Roma", koji se sprovodi uz pomoć kancelarije OEBS u Beogradu, u protekle dve godine je gotovo 100 odsto te dece počelo da pohadja predškolsku nastavu", izjavio je danas mentor tog projekta za mobilne timove i lokalne samouprave Nebojša Silistarević.

On je agenciji Beta rekao da je to veliki uspeh za obrazovanje romske dece u Vranju i Bujanovcu, ali da je i dalje veliki problem to što veliki broj romske dece neredovno pohadja nastavu u osnovnim školama.

"Prilično je veliki procenat romske dece koja neredovno pohadja nastavu nakon što upišu osnovnu školu, a za to je najviše kriva neodgovornost roditelja. Deo dece izostaje sa nastave kada su u toku sezonski radovi na koje roditelji idu i vode decu sa sobom, ili da i ona rade, ili zato što nemaju kome da ih ostave", kazao je Silistarević.

On je naveo da drugi deo dece neredovno pohadja nastavu zato što njihovi roditelji odlaze na po nekoliko meseci u zapadnoevropske zemlje gde pokušavaju da dobiju azil, i takodje vode decu sa sobom.

"Zadovoljni smo uspehom i upisom gotovo sve romske dece u predškolsko obrazovanje, pre svega da bi pre polaska u školu naučili dobro srpski jezik, ali može da se kaže i da se povećao broj školske dece koja neredovno prati nastavu, prema kojoj su njihovi roditelji nedovoljno odgovorni jer ne shvataju da dete koje nema dobro obrazovanje nije potpuno", rekao je Silistarević.

Prema njegovim rečima, podaci mobilnih timova koji u okviru projekta "Evropska podrška za inkluziju Roma" rade na prostoru Vranja i Bujanovca pokazuju da, u odnosu na prethodne godine, ima sve manje dece koja potpuno odustaju od završavanja osnovne škole, kao i da sve veći broj romske dece upisuje srednje škole i fakultete.

"Prema našim procenama u Vranju ima oko 10.000 Roma, dok u Bujanovcu živi oko 12.000 Roma, a njihov najveći problem je nezaposlenost. Ekonomski razlozi su u najvećoj meri i razlog zašto romska deca neredovno pohadjaju školu", rekao je Silistarević.

Mobilni timovi koji u okviru projekta "Evropska podrška za inkluziju Roma" rade u Vranju i Bujanovcu sastavljeni su od po pet romskih predstavnika iz oblasti zdravstva, obrazovanja, nacionalne službe za zapošljavanje i centara za socijalni rad.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.