AAA

DRUšTVO | 08.02.2017 15:55

Proces povratka Roma na Kosovo biće završen u 2017.

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić izjavio je danas u razgovoru sa komesarom za ljudska prava Saveta Evrope Nilsom Muižnieksom da broj Srba koji su se vratili na Kosovo nije zadovoljavajuć, ali i da će njegovo ministarstvo tokom godine završiti proces povratka svih Roma koji su izrazili želju da se vrate.

Kada je u pitanju romska zajednica na Kosovu poslednjih godina došlo do velikog napretka i ove godine će biti vraćeni svi koji su želeli da se vrate. Do 2014. godine, skoro da i nije bilo povratnika iz redova Roma, dok sada mi završavamo povratak svih onih Roma koji su izrazili želju da se vrate, kazao je Jevtić u Prištini.

Jevtić i Muižnieks razgovarali su o pitanjima raseljenih, stvaranju uslova za njihov povratak, problemima povratnika i koracima na njihovoj integraciji koja obuhvata i romsku zajednicu.

Ministar je upozorio i na veliki broj problem na putu boljeg povratka  -  na uzurpiranu imovinu jer mnogi raseljeni ne mogu da ostvare pravo na povratak lične svojine.

Prema njegovim rečima, na mali povratak u 2016. godini uticali su i brojni incidenti koji su se dešavali u povratničkim sredinama i koji se i dalje dešavaju. Jevtić je dodao i da ga brinu brojni napadi na novinare koji kao i napadi na povratnike nisu dobili epilog.

Dvojica sagovornika složila su se da postoje prepreke koje se moraju što skorije otkloniti jer u narednim godinama mora doći do poboljšanja kvaliteta života svih na Kosovu.

Ministar je posebno naveo loše primere i probleme na koje raseljeni nilaze u Mušutištu i Djakovici.

Ministar je tokom sastanka predstavio i položaj i probleme raseljenih u kolektivnim centrima na Kosovu i planove za zatvaranje tih centara.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.