AAA

DRUšTVO | 07.04.2017 20:30 > 07.04 20:57

Za Dan Roma u Požarevcu otvoren biznis inkubator

Udruženje Roma je danas u Romskom edukativnom centru u Požarevcu proslavilo Svetski dan Roma, 8. april, i tim povodom otvorilo "biznis inkubator centar" "PO start" koji će narednih meseci omogućiti zapošljavanje petoro preduzetnika i troje korisnika grantova.

Dodeljena su i tri granta od po 2.000 evra za razvoj privatnog biznisa.

Dan Roma je u Romskom centru dočekan projektom "Naše pravo da živimo bolje", za koji je to udruženje dobilo evropsko priznanje.

Zamenik šefa misije OEBS-a u Srbiji Majkl Ujehara je čestitao otvaranje "biznis inkubatora" i naveo da Misija OEBS-a podržava ublažavanje visoke nezaposlenosti što je jedan od ključnih problema Roma.

"Podržali smo razvoj 17 privrednih društava koja su zapošljavala Rome i tu je zaposleno 60 Roma", rekao je Ujehara.

Ujehara je rekao da će OEBS nastaviti da podržava inkluziju Roma u Srbiji, zalažući se za ravnopravnost, bez diskriminacije i za socijalnu inkluziju manjina.

Predsednik Skupštine Požarevca Bojan Ilić je rekao da je njegov grad nedavno "i zvanično pohvaljen da smo jedan od uspešnih primera inkluzije, iako je sam termin možda nekima stran. U ovom gradu je inkluzija sprovođena još mnogo pre devedesetih godina prošlog veka".

Kao najveći problem Ilić je naveo nedostupnost obrazovanja Romima, mada je Požarevac dao romskoj deci olakšice da bi se uspešno školovala.

Svečanosti je prisustvovala i pomoćnica ministra gradjevinarstva Srbije Jovanka Atanacković.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.