AAA

DRUšTVO | 20.04.2017 17:15 > 20.04 17:19

Ministarstvo planira povećanje broja zdravstvenih medijatorki (VIDEO)

Projekat uvodjenja zdravstvenih medijatorki poboljšao je saradnju izmedju zdravstvenih sistema i pripadnika romske nacionalnosti, zaključeno je danas na konferenciji Mreže za romska pitanja Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) Srbije.

Na konferenciji u beogradskom Hotelu Zira, govorilo se o zdravstvenim medijatorkama i njihovom učinku od uvodjenja programa 2008. godine, kao i o daljem planovima.

Uloga zdravstvenih medijatorki je da vode evidenciju o zdravstvenom stanju pripadnika romske nacionalnosti, da rade sa njima na podizanju svesti o neophodnosti vakcinacije dece, kao i značaju pravilne ishrane i higijenskih navika. Zdravstvene medijatorke treba da obezbede bolji uvid zdravstvenih ustanova u stanje tih naselja, a da žiteljima ukažu na značaj pravovremenog javljanja lekaru.

Pomoćnica ministra u Sektoru za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja Vesna Knjeginjić rekla je da je broj trenutno zaposlenih zdravstvenih medijatorki mali i najavila povećavanje broja.

Knjeginjić je kazala da je to ministarstvo 2008. godine podržalo projekat unapredjenja zdravstvene zaštite u romskoj populaciji.

"Cilj projekta je da se poveća nivo informisanosti romske populacije o tome šta im je dostupno u zdravstvenom sistemu, kao i podizanje svesti o neophodnosti brige za svoje zdravlje" kazala je ona agenciji Beta.

Ekspert regionalnog saveta za saradnju Osman Balić rekao je da zdravstveni medijatori već osam godina rade u Srbiji u "haotičnom, neformalnom sistemu" i da očekuje da će doći do institucionalizacije medijatora kao i do neophodnog povećanja broja zdravstvenih medijatora, kojih trenutno ima oko 70 širom Srbije.

"Plan iz 2011. godine o povećanju i uvodjenju novih 70 zdravstvenih medijatora nije ispunjen ni posle šest godina jer još uvek nismo finansijski spremni da uvedemo novih 70 medijatora, iako su preko potrebni", istakao je Balić.

On je kazao da je "Strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za period od 2016. do 2025. godine" značajna jer ima fokus na nivo lokalne samouprave.

"Institut zdravstvenih medijatora zajedno sa lokalnim institucijama, koji se bave pitanjima zdravstvene politike, imaju odgovornost da postojeće stanje zdravlja u romskoj zajednici stalno unapredjuju", rekao je Balić.

Zamenica direktora Doma zdravlja u Nišu Jasmina Ranković rekla je agenciji Beta da taj Dom zdravlja saradjuje sa romskim organizacijama već 15 godina i da je projekat uvodjenja zdravstvenih medijatorki od 2009. godine doprineo da se saradnja poboljša.

"Medijatorke rade na preventivnim aktivnostima, zdravstveno vaspitnom radu, obavljaju kućne posete, vakcinišu romsku decu i informišu svoje sugradjane o neophodnosti izbora svog lekara", kazala je Ranković.

Član odeljenja za društvene delatnosti u Leskovcu Bratislav Nešić rekao je da su konkretne aktivnosti na unapredjenju položaja Roma u tom gradu počele 2014. godine kada je gradsko veće formiralo mobilni tim za inkluziju Roma.

"Posebna paznja je posvećena povećanju svesti kod romske polulacije, u davanja značaja obrazovanju i smanjenju broja Roma koji napuštaju osnovne škole", kazao je Nešić agenciji Beta.

Ministarstvo zdravlja je 2008. godine podržalo projekat uvodjenja zdravstvenih medijatorki u zdravstveni sistem Srbije i organizovalo rad 75 zdravstvenih medijatorki.

Zdravstvena medijatorka nije zdravstveni radnik, ali ona povezuje zdravstveni sistem i gradjane neformalnih naselja.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 1

Ivica T.21/04/2017 17:55

Posao zdravstvenih medijatorki je daleko širi nego što je opisano u članku.Čak što više u mnogim slučajevima zdravstvene medijatorke imaju izuzetno jak uticaj na Rome kada je sistem zdravstva i uopšte administracije u pitanju (lični dokumenti,saradnja sa MUP,sa CSR...).Savesno tvrdim i to se može lako utvrditi da zdrsvstvene medijatorke imaju mnogo značajniju ulogu u sistemu zdravstva Roma nego medicinske i patronažne sestre redovnih zdravstvenih ustanova.Važno je i napomenuti da je projekat organizovan i sporovodjen uz pomoć Ministarstva zdravlja ali da nebude zabune taj projekat nije i potpuno finansiran sa strane fondova iz R.Srbije vec je finansiran sa strane OEBS a.

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.