AAA

DRUšTVO | 25.05.2017 16:50 > 25.05 16:59

Predstavljeni rezultati projekta podrške zapošljavanju Roma i Romkinja


Više od 100 Roma i Romkinja iz Beograda, Novog Bečeja i Pančeva završilo je kurseve za različita zanimanja, ogranizovane u okviru projekta ekonomskog osnaživanja romske zajednice, koji je finansirala EU, kako bi se povećala njihova zaposlenost.

Kako je navedeno na predstavljanju rezultata projekta u EU Info centru u Beogradu, Romski ženski centar "BIBIJA" i partnerske organizacije su tokom godinu i po dana projekta organizovali više od 100 radionica i terenskih poseta za 16 romskih naselja u četiri grada.

Sertifikate je dobilo 34 frizera, 28 manikira, sedam šminkera, pet kuvara, dva viljuškarista, po jedan konobar, autolimar, pekar, zavarivač, cvećarka i maserka.

Kurs engelskog završilo je 16 osoba, dok je kurs nemačkog prošlo 12 polaznika.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević rekao je da će država nastaviti s ekonomskim osnaživanjem pripadnika romske nacionalnosti edukujući ih pre svega da bi mogli adekvatno da odgovore tržištu rada.

On je kazao da je obrazovanje jedna od najvažnijih stavki kada je izlaženje iz začaranog kruga siromaštva u pitanju, naročito kod Roma i Romkinja.

Teme aktivnosti podstakle su Romkinje i Rome na prijavu na tržište rada, na dostupne programe Nacionalne službe za zapošljavanje i lokalne službe, kao i na potrebne profilie na tržištu rada.

Projekat "Ekonomsko osnaživanje Roma i Romkinja: unapredjivanje kapaciteta za zapošljavanje i samozapošljavanje" sproveo je Romski ženski centar "Bibija", kao i Udruženje Roma Novi Bečej i Ženski romski centar Veliki Crljeni.

Projekat su realizovali Romski ženski centar "Bibija" i Udruženje Roma "Novi Bečej" i Ženski romski centar "Veliki Crljeni Lazarevac".

Aktivnost je deo projekta "Podrška Evropske unije inkluzivnom društvu" koji EU finansira sa 5,4 miliona evra a sprovodi Delegacija Evropske unije u Srbiji.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.