AAA

DRUšTVO | 27.06.2017 21:40 > 27.06 21:52

Izložba Romski život, Lungo Drom u galeriji Instituta Servantes

Izložba "Romski život, Lungo Drom", koja dočarava prošlost i manje poznatu svakodnevicu Roma, najvažnijeg i najprepoznatljivijeg manjinskog naroda ne samo u Španiji već i Evropi, otvorena je večeras u Institutu Servantes u Beogradu.

Postavku izložbe koju je otvorio direktor Instituta Servantes Enrike Kamaćo Garsija čini niz panela sa istorijskim i savremenim fotografijama koje prikazuju "kulturno bogatstvo jednog heterogenog naroda ponosnog na svoje univerzalno poreklo".

"Izložba je putovanje kroz istoriju španskih Roma od njihovog dolaska u Španiju iz Indije početkom 15. veka, do danas. Napravljena je da promoviše vrednosti njihovog uticaja na špansku kulturu, u nameri da izbegne stereotipe koji tu najstariju manjinu u Španiji svode na socijalnu pomoć ili na slikovitu folklornu tradiciju, koji su kroz istoriju uticali na nedovoljno poznavanje i neprihvatanje romske kulture", rekao je Kamaćo Garsija.

Prema njegovim rečima, jedan od segmenta izložbe govori kako je "romska magija promenila špansku kinematografiju, kako je došlo do nastanka flamenka, koga je Unesko 2010 proglasio za svetsku nematerijalnu baštinu i kakvo je današnje obrazovanje mladih Roma i njihovih porodica, o čemu sanjaju i čemu teže".

Posetioci će moći da vide i prvi antiromski ukaz o Romima iz 1499. godine, ali i stradanja Roma kroz istoriju, punu diskriminacije, ne samo u Španiji već i u celoj Evropi, dodao je on.

Garsija je naveo da večeras u okviru Belefa u Studenskom kulturnom centru nastupa Alba Moline, španska flamenko, džez i bluz pevačica romskog porekla. Nakon nje, kako je dodao, nastupiće Dragan Ristić i Kal, pa bi, kako je ocenio veče moglo da predstavlja fuziju, srpsko, šansko, romske muzike.

Osnivač grupe Kal Dragan Ristić je ocenio da je jedna od asocijacija na Rome flamenko i činjenica da je ta muzika nastala u interakciji Roma sa domaćim stanovništvom, baš kao što je i romska muzika u Srbiji nastala u interakciji sa tradicionalnom srpskom, a na jugu zemlje i turskom muzikom, što, kako je dodao romsku muziku čini magičnom.

Konzul ambasade Španije Emilio Ramoš rekao je da izložba dočarava sličnosti uticaja romske zajednice na kulturu u Španiji i Srbiji, ali pokazuje i njihova stradanja kroz istoriju.

Izložbu "Romski život. Lungo Drom" organizuju Agencija za promociju kulture Španije, Fondacija Institut za romsku kulturu u saradnji sa Institutom Servantes i ambasadom Španije u Beogradu.

Izložba je bila postavljena u Španiji, Madjarskoj, Portugaliji, Austriji i drugim evropskim zemljama, a beogradska publika moći će da je pogleda do kraja septembra.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.