AAA

DRUšTVO | 21.09.2017 15:00

RCC: Unaprediti budžetske politike u regionu da odražavaju mere za integraciju Roma

Akcioni tim za integraciju Roma Saveta za regionalnu saradnju (RCC) dobio je mandat da sa vladama u regionu radi na izradi regionalnih standarda budžetskih politika koje treba da odražavaju mere za integraciju Roma.

Na sastanku radne grupe projekta Integracijae Roma 2020, koji je danas završen u Beogradu, vodja akcionog tima og projekta Orhan Usein izjavio je da su za godinu i po dana od početka projekta zabeleženi pozitivni pomaci u oblasti obrazovanja, posebno u promociji predškolskog obrazovanja za Rome.

"U obrazovanju, medjutim, preovladava diskriminacija, dok su krivična dela počinjena iz mržnje kao i govor mržnje u porastu", rekao je Usein na početku skupa, saopštio je RCC.

Usein je ocenio da je potrebno institucionalno rešavanje problema i da je za rešavanje budućih izazova potreban napredak na polju budžetiranja za politike integracije, tako što će se "unaprediti izračunavanje budžeta na način da odražava glavne mere od kojih Romi imaju koristi".

Viši savetnik za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu Evropske komisije za politiku susedstva i pregovore o proširenju Morten Jung izrazio je zadovoljstvo što je projekat Integracija Roma 2020 ostvario upečatljiv rad na unapredjenju procesa integracije Roma u regionu.

"Jung je podsetio članove radne grupe na obavezu Evropske unije da održivi napredak u integraciji Roma uzme u obzir kao
važan do procesa pripreme za pristupanje Evropskoj uniji i da će u tom smislu osigurati podršku svim uključenim akterima", navodi se u saopštenju.

Učesnici sastanka su preporučili da se problem stambenog zbrinjavanja Roma objedini sa socijalnim i ekonomskim ulaganjima kako bi se obezbedila dugoročna održivost.

"Zaključeno je da afirmativne mere, a naročito subvencije za zapošljavanje Roma treba da budu dugotrajnije, socijalno preduzetništvo se treba promovisati i regulisati zakonom", saopštio je RCC.

Nacionalne kontakt osobe za Rome, koje predstavljaju vlade iz regiona, obavezale su se da će usvojiti obrazac za praćenje kao službeni deo svojih strategija, a izveštaji o praćenju će se dostavljati timu projekta Integracija Roma 2020 u junu svake godi

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.