AAA

DRUšTVO | 02.07.2015 12:45 > 02.07 13:07

Potpisan ugovor o unapređenju zdravlja Roma u Srbiji

Predstavnici Ministarstva zdravlja, Unicefa i kompanije Telenor potpisali su danas ugovor o nastavku saradnje u okviru projekta "Povezivanje" koji za cilj ima unapređenje zdravlja i kvaliteta života Roma u Srbiji radom zdravstvenih medijatorki.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je da je u projekat uključeno 75 romskih zdravstvenih medijatorki u 60 gradova i opština u Srbiji.

"Uloga romskih zdravstvenih medijatorki je da učestvuju u unapređenju zdravstvene zaštite stanovnika romskih naselja, da rade sa njima na podizanju svesti o neophodnosti vakcinacije dece, kao i značaju pravilne ishrane i higijenskih navika", naveo je ministar u Palati Srbija.

Kako je objasnio, zdravstvena medijatorka je žena i majka koja povezuje zdravstveni sistem i Rome.

"Analizom dosadašnjeg rada zdravstvenih medijatorki moramo da istaknemo neospornu činjenicu da je u potpunosti ispunjen zadatak da romska zdravstvena medijatorka bude spona između zdravstvenog sistema i romske populacije", dodao je Lončar.

Direktor Unicefa u Sbiji Mišel Sen Lo istakao je da je od početka projekta smrtnost romske dece prepolovljena, a zdravstvene medijatorke pomogle su u socijalnoj inkluziji Roma.

"Jedna petina romske dece izgubi bar 20 odsto svojih intelektualnih kvaliteta što utiče na ekonomski razvoj zemlje, a samo 13 odsto romske dece je vakcinisano pre druge godine i zato je ovaj projekat toliko važan", naveo je direktor Unicefa u Srbiji.

Zdravstvena medijatorka Svetlana Ilić kazala je da je posao medijatorke da vodi evidenciju o zdravstvenom stanju osoba i podiže svest o zdravlju.

"Ono što smo zatekle je dosta nevakcinisane dece, ljudi bez zdravstvene knjižice i nisu se do tada obraćali lekarima, jer su smatrali da treba da idu samo kad ih nešto boli, trudnice nisu kontrolisale trudnoću, deca nisu išla u školu. U ovom momentu, dosta se toga pomerilo i odradilo, ali ima još mnogo toga što može i treba da se uradi", rekla je Ilić.

Generalni direktor kompanije Telenor Uve Fredhajm naveo je da projekt predstavlja odličan primer saradnje privatnog sektora sa Vladom Srbije.

"Telenor i Unicef su potpisali globalni ugovor o saradnji, koji uključuje kako finansijsku podršku za 2015. i 2016. godinu Telenor je izdvojio više od 200.000 dolara, tako i tehnološku podršku u cilju društvene inkluzije socijalno ugroženih grupa u svim zemljama u kojima Telenor posluje", izjavio je Fredhajm.

Do sada je registrovano 140.408 Roma iz nehigijenskih naselja, od čega je 50.754 dece i 46.453 žena, a produžetak saradnje odnosi se na 2015. i 2016. godinu.

Projekat "Povezivanje" je 2008. godine pokrenulo Ministarstvo zdravlja.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.