AAA

DRUšTVO | 21.02.2018 16:25

Istraživanje: Velika etnička distanca medju mladima u multietničkim sredinama

Velika je "etnička distanca" medju učenicima različite nacionalnosti u Novom Sadu, Subotici, Somboru, Bačkom Petrovcu i Bujanovcu pokazalo je istraživanje nevladine organizacije iz Beograda "Istraživački centar za odbranu i bezbednost".

Istraživanjem "Interetnička distanca, nasilje i nasilni ekstremizam koji vodi ka terorizmu", koje je podržalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, bilo je obuhvaćeno 900 učenika osnovnih i srednjih škola.
"Najveća distanca je prema Romima i Albancima, a takodje je prisutna i distanca albanske dece prema svim ostalim nacionalnostima. DJaci su u većini slučajeva odgovarali da ne žele da se druže s Romima i Albancima, niti da ostvaruju bliže emotivne veze s njima. Ovo ukazuje na duboke podele koje postoje u školskom periodu, što je nedopustivo, ako mislimo da gradimo složno i demokratsko društvo u budućnosti", navodi se u analizi istraživanja.

Istraživanje je pokazalo da je čak 51 odsto djaka bilo nasilno verbalno, fizički ili drugačije, da je sedam odsto djaka izjavilo da poseduje hladno oružje, a 12 odsto da želi da ga nabavi.

Nekoga je udarilo 17 odsto ispitanika, pet odsto je bilo nasilno i prema nastavnicima, a 14 odsto je reklo da ih ponekad uznemiravaju druga deca u školi ili u slobodno vreme.

Svega 35 odsto je navelo da ima poverenja u policiju, a čak 13 odsto je izjavilo da podržava teroriste u nekim situacijama.

Takodje, zabrinjavajući je podatak da je 17 odsto učenika izjavilo da mrzi homoseksualne osobe, navodi se u zaključku istraživanja.

Dodaje se da je 100 odsto ispitanika izjavilo da ima pristup internetu i da koriste društvene mreže.

"Ovo su rezultati koji upozoravaju i resorna ministarstva i roditelje, i ovim putem izražavamo iskrenu zarinutost zbog dobijenih rezultata", navode analitičari.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.