AAA

DRUšTVO | 15.03.2018 13:35 > 15.03 13:47

Brankica Janković podnela Skupštini izveštaj, najviše pritužbi zbog diskriminacije invalida

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podnela je Skupštini Srbije redovan godišnji izveštaj o stanju u oblasti zaštite ravnopravnosti za 2017. godinu, prema kojem je najviše pritužbi podneto zbog diskriminacije na osnovu invaliditeta, skoro petina od ukupnog broja, saopšteno je danas.

U saopštenju iz kabineta poverenice navodi se potom slede pritužbe zbog diskriminacije na osnovu starosnog doba, a gotovo u istom broju, kao osnov diskriminacije, sledi pol.

Medju oblastima diskriminacije, na prvom mestu su, kao i prošle godine, rad i zapošljavanje na koju se odnosi gotovo svaka treća podneta pritužba, zatim postupci pred organima javne vlasti, a na trećem mestu su pritužbe zbog diskriminacije u pružanju javnih usluga i korišćenju objekata i površina.

U izveštaju je 29 preporuka za suzbijanje diskriminacije i unapredjenje ravnopravnosti, medju kojima unapredjivanje arhitektonske i informacione pristupačnosti osobama sa invaliditetom i obezbedjivanje uslova za puno ostvarivanje svih garantovanih prava, kakvo je i izborno pravo, donošenje zakona o besplatnoj pravnoj pomoći.

Poverenica je preporučila poboljšanje položaja starijih, naročito u selima i nepristupačnim područjima, podsticanje ravnomerne zastupljenosti žena i muškaraca u svim sferama odlučivanja i u organima jedinica lokalne samouprave.

Medju preporukama je podsticanje zapošljavanja žena i ženskog preduzetništva, unapredjivanje položaja Roma, posebno Romkinja, obezbedjivanja ličnih dokumenata za njih, pristupa adekvatnom stanovanju, zdravstvu, obrazovanju i socijalnoj zaštiti, zapošljavanju.

Preporučeno je i unapredjivanje pravnog položaja transpolnih osoba, preduzimanje mera za odgovorno izveštavanje koje ne sme da karakteriše govor mržnje, senzacionalizam, seksizam, mizoginija, diskriminatorni stavovi i uvredljivo izveštavanje o osobama drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta ili drugih marginalizovanih društvenih grupa, navodi se u saopštenju.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.