AAA

DRUšTVO | 08.04.2018 00:55 > 08.04 11:03

Danas je Svetski dan Roma

Svetski dan Roma obeležava se danas da bi se proslavila romska kultura i ukazalo na probleme s kojima se Romi suočavaju.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je povodom Medjunarodnog dana Roma da je Vlada Srbije posvećena unapredjenju položaja romske manjine u zemlji. "Svetski dan Roma podseća nas na važnost stvaranja jednakih uslova za obrazovanje, zapošljavanje i kvalitet života svih pripadnika romske manjine u Srbiji", navodi se u čestitki premijerke.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević takodje je čestitao Svetski dan Roma, navodeći da je Ministarstvo na čijem je čelu "mnogo toga" uradilo kada je u pitanju poboljšanje uslova života Roma u Srbiji.

Djordjević je rekao da će resorno ministarstvo nastaviti da radi na osnaživanju položaja Roma i Romkinja, prvenstveno kroz realizaciju programa "Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma" u okviru koga je implementacioni partner Stalna konferencija gradova i opština (SKGO).

Zаštitnik grаdjаnа Zorаn Pаšаlić naveo je da su Romi najbrojnija manjinska zajednica u Evropi, ali da su i dalje u najvećoj meri diskriminisana i marginalizovana društvena grupa.

Medjunarodni dan Roma službeno je proglašen 1990. u Poljskoj.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.