AAA

DRUšTVO | 20.07.2015 23:55

Raseljavanje romskih naselja po propisu

Ministarstvo građevinarstva Srbije je saopštilo u ponedeljak da će rešavanje problema nelegalnih objekata i proces raseljavanja neformalnih romskih naselja biti uređeni propisom na čijoj izradi već radi Radna grupa formirana na inicijativu ministarke Zorane Mihajlović.

To pitanje biće jedan od elemenata nove Strategije za unapređivanje položaja Roma, čije se usvajanje očekuje u septembru, a u čiju izradu su uključene sve relevantne državne institucije, međunarodni eksperti i predstavnici romske nacionalne manjine u Srbiji.
U saopštenju piše da je potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture početkom juna imenovana da koordinira rad svih državnih organa koji se bave unapređenjem položaja Roma i otklanjenjem prepreka za njihovu socijalnu integraciju i za ostvarivanje ljudskih prava, naročito u obrazovanju, stanovanju, zdravstvu i zapošljavanju.

Specifične mere za unapređenje položaja Roma u Srbiji, koje će se realizovati u naredne dve godine, Vlada Srbije i Evropska komisija usaglasiće do kraja ovog meseca, na osnovu Operativnih zaključaka seminara "Socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji", održanog 11. juna 2015. godine.

Operativni zaključci definisaće mere za upis u matične knjige i pristup ličnim dokumentima, obrazovanje, zapošljavanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu, stanovanje, kao i za slobodu kretanja.

Deo operativnih zaključaka biće sastavni deo Akcionog plana Pregovaračkog poglavlja 23 sa EU, o pravosuđu i osnovnim pravima, koje je u nadležnosti Ministarstva pravde. Vlada Srbija i Evropska komisija zajedno će pratiti sprovođenje ovih mera, o kojima će se izveštavati jednom godišnje.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.