AAA

DRUšTVO | 27.06.2018 14:55 > 27.06 15:55

Sporazum SKGO sa deset opština o inkluziji Roma u Srbiji (VIDEO)


Predstavnici Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) potpisali su danas sporazum sa deset lokalnih samouprava u Srbiji za podršku u izradi i unapredjenju strateških, finansijskih i institucionalnih mehanizama za sprovodjenje mera inkluzije (uključivanja) Roma u društvenu zajednicu. Program IPA 2016 "EU podrška inkluziji Roma Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma", finansira Evropska unija, a sporovodi SKGO.

Cilj je poboljšanje društveno-ekonomskog položaja Roma i sprovodjenje prioritetnih mera iz Strategije Srbije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za period 2016. do 2025. godine.
Sporazum sa SKGO, kojim će se uspostaviti lokalno koordinaciono telo za upravljane politikom inkluzije, formirati mobilni tim, izraditi akcioni plan i obezbediti podrška lokalnog budžeta za sprovodjenje mera inkluzije, potpisali su predstavnici opštine Lebane, Vršac, Surdulica, Doljevac, Mladenovac, Pirot, Smederevska Palanka, Arandjelovac, Bečej i Loznica.

Predsednica SKGO Dušanka Golubović rekla je da ta organizacija daje podršku lokalnim zajednicama da zaštite najugroženije i marginalizovane grupe stanovništva, medju kojima i Rome.

"Za inkluziju Roma postoji strategija na nacionalnom nivou i odgovarajući akcioni planovi, a potpisivanjem sporazuma lokalnih samouprava sa SKGO zaokružiće se paket podrške", rekla je Golubović.

Dodala je da se od programa mera očekuju rezultati u socijalnoj inkluziji Roma, i da se lokalne zajednice upoznaju sa obavezama iz Poglavlja 23 u procesu pridruživanja Srbije EU.

SKGO je preduzimala mere za jačanje koordinatora za romska pitanja, inicirala širenje mreže za inkluziju Roma i učestvovala u izradi analize broja podstandardnih naselja te populacije.

Državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović rekla je da se mere inkluzije ne mogu sprovesti bez lokalnih samouprava.

"Važno je da se prati dinamika i izveštavanje o sprovodjenju mera kako bi se otklanjale razne prepereke na koje će se nailaziti ", rekla je Božović.

Ona je istakla da su dale rezultate mere za povećanje zaposlenosti Roma.

"U 2017. godini na evidenciji nezaposlenih bilo 26.456 Roma od čega je 12.441 žena. Od 2015. godine broj zaposlenih se sa 1.994 osobe povećao 2017. godine na 4.150 lica", rekla je Božović.

Član Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja Nenad Ivanišević rekao je da po završetku mera inkluzije ne sme da popusti staranje za ravnopravnost Roma kao gradjana Srbije.

"Bio bih srećan kada bismo 2026. godine postigli punu inkluziju Roma, odnosno iste mogućnosti obrazovanja i zapošljavanja", rekao je Ivanišević i dodao da u svakom ministarstvu treba da bude zaposlen po jedan Rom, ali tako da se ne bavi samo problemima te zajednice.

Predstavnik EU Nikoilas Bizel rekao je da je za Srbiju posebno važno pitanje inkluzije jer je u pregovorima Srbija-EU deo Poglavlja 23 o vladavini prava i Poglavlja 19 o zapošljavanju i socijalnoj politici.

"EU zbog toga pruža veliki podršku socijalnom uključivanju Roma i na projekte koji su do sada realizovani potrošeno je 11 miliona evra, a planirano je još 20 miliona evra", rekao je Bizel.

Gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović rekla je za Betu da je sporazum sa SKGO značajan za tu multietničku opštinu.

"SKGO će nam pružiti tehničku pomoć u donošenju odredjenih dokumenata i planova i formiranju mobilnog tima za politiku inkluzije, a doniraće nam vozilo i računar za njegove potrebe", rekla je Mitrović i dodala da je to novi pristup u rešavanju problema Roma.

Predsednik Opštine Mladenovac Vladan Glišić rekao je za Betu da je ta opština prva 2016. godine napravila mobilni tim koga su činili koordinator, zdravstveni radnik, predstavnici službe za zapošljavanje i socijalne zaštite, kako bi rešavali probleme romske zajednice.

"Sporazum sa SKGO pomoći će nam da stvorimo što bolje uslove za život Roma u našoj opštini", rekao je Glišić.

Gradonačelnik Arandjelovca Bojan Radović istakao je u izjavi za Betu da je u toj opštini pre nekoliko meseci sredjena 41 romska kuća i da će sporazum sa SKGO omogućiti da se nastavi socijalna integracija te populacije.

"U našoj opštini živi oko 2.000 Roma i sada smo dobili podršku za izradu dokumentacije, i urbanističkih planova koji će unaprediti njihov položaj", rekao je Radović.

Ceo video materijal možete preuzeti OVDE.


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.