AAA

DRUSTVO-KOSOVO | 06.10.2018 10:05 > 06.10 16:03

Ramadanu Maljokuu određen pritvor od tri meseca, MIP Kosova traži oslobadjanje

Sudske vlasti u Srbiji danas su odredile pritvor od tri meseca za Ramadana Maljokua koji je juče pritvoren prilikom ulaska sa Kosova u Srbiju pod sumnjom da je izvršio ratne zločine, javljaju prištinski mediji.

Maljoku je uhapšen juče na graničnom prelazu Bela zemlja.

To su za koha.net potvrdili članovi porodice Maljokua napominjući da su za to saznali od advokata koji je pritvorenom odredjen.

Ovo nije prvi put da je Ramadan Maljoku putovao u Srbiju kažu članovi njegove porodice.

Oni tvrde da on nije bio pripadnik bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

Ministarstvo inostranih poslova Kosova pozvalo je danas Srbiju da "hitno oslobodi jednog državljanina Kosova" koji je, kako je navedeno, priveden po nalogu Specijalnog tužilaštva Republike Srbije za ratne zločine.

U saopštenju MIP Kosova se ističe da je Kosovo zvanično dobilo informacije da je jedna osoba, čiji se identitet u saopštenju ne spominje, zadržana i da je po nalogu Specijalnog tužilaštva osumnjičena za ratni zločin.

"MIP ocenjuje da ponašanje srpskih vlasti u odnosu na gradjane Republike Kosovo ostaje slično Miloševićevom i takvo delovanje doživljava kao 'lov na veštice' prema našim gradjanima", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo poručuje i da bi vlasti u Beogradu trebalo da se bave srpskim državljanima koji su učestvovali u ratnim zločinima, pre nego što se bave gradjanima Kosova i konstatuje da to "nisu uspeli da urade".

"To je najbolji dokaz da u Srbiji nema ni jednog znaka žaljenja, pokajanja niti izvinjenja prema gradjanima Republike Kosovo, kao što ga nije bilo ni prema gradjanima drugih zemalja u regionu", kaže se u saopštenju.

MIP Kosova poziva "severnog suseda" da hitno zaustavi maltretiranje gradjana Kosova i sistematsko gaženje ljudskih prava i istovremeno poziva EU, zemlje velike petorke i medjunarodnu zajednicu da upozore "susednu državu" zbog takvog ponašanja zahtevajući hitno oslobadjanje državljanina Kosova.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.