AAA

LOKALNE ZAJEDNICE | 30.01.2019 14:35 > 30.01 14:49

Radovi na projektu vodosnabdevanja u Paraćinu koji finansira Nemačka i EU

  • Foto: "Vodovod" Paracin
  • Foto: "Vodovod" Paracin
  • Foto: "Vodovod" Paracin

Paraćinski "Vodovod" završio je radove na postavljanju merača protoka na vrelu "Sveta Petka" u Izvoru u okviru projekta modernizacije vodovodne mreže koji finansiraju Vlada Nemačke i Evropska unija preko kredita Nemačke razvojne banke KfW i u saradnji sa Ministarstvom gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Direktor "Vodovoda" Nebojša Simić izjavio je da će merači protoka biti ključni faktor u praćenju količine vode koja ide od izvorišta "Sveta Petka" ka Paraćinu.

I na rezervoarima na Karadjordjevom brdu takodje će biti postavljeni merači, tako da će se u svakom trenutku znati da li dolazi do gubitaka na mreži. Manji merači postavljeni su i unutar samog objekta kaptaže u Izvoru.

Digitalizacija nadzora sistema i mreže je sastavni deo projekta "Program vodosnabdevanja i kanalizacije u opštinama srednje veličine", vrednog 3.450.000 evra.

Taj projekat, zahvaljujući kome će biti rešeni problemi gubitaka vode i čestih kvarova na dotrajaloj vodovodnoj mreži, počeo je krajem avgusta prošle godine, i trajaće još četiri godine.

Kako je Nebojša Simić ranije rekao, projekat podrazumeva zamenu glavnog cevovoda u dužini od 9,4 kilometara, rekonstrukciju pet kilometara vodovodne mreže u centru grada, izgradnju dodatna četiri bunara, nabavku nove mehanizacije i digitalizaciju nadzora i upravljanja sistemom putem specijalnog softvera.

Time će se rešiti problem kvarova koji su se dešavali na glavnom cevovodu starom 50 godina, a Paraćin će imati za 20 odsto više vode nego do sada. Takodje, kako je rekao Simić, nakon realizacije projekta Paraćin u narednih 20 godina neće imati problema sa vodosnabdevanjem.
Produkcija je deo projekta podrške javnom informisanju koji sufinansira Opština Paraćin. Izneti stavovi ne predstavljaju nužno zvaničan stav Opštine.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.