AAA

LOKALNE ZAJEDNICE | 30.06.2017 14:05 > 30.06 14:07

Bivši gradonačelnik negira odgovornost, optužuje SNS za prezaduženost Kragujevca

Poslanik i bivši gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović izjavio je danas da ne zna koliki je dug grada ali da je siguran da je neuporedivo veći u odnosnu na onaj koji je vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) nasledila kada je, kako se izrazio, preotela kragujevačku vlast krajem oktobra 2014. godine. 
On je napomenuo da je dug utrostručen, iako nije bilo velikih investicija u Kragujevcu.

"Vlast koju predvodi SNS nije vraćala dugove više od dve godine, pa su oni stigli na naplatu s mesečnom kamatom od 12,5 odsto. Uzela je i dugorični kredit, uz dozvolu Vlade Srbije, od 2,3 milijarde dinara da namiri pored ostalog kredit koji je ostao od nas oko milijardu dinara, ali pod nepovoljnijim uslovima i uz grejs period od dve godine", rekao je Stevanović.

On je postavio pitanje ko će da vraća taj kredit, jer kada bude stigao na naplatu mesečna rata biće 50 miliona dinara.

Komentarišući poslednji izveštaj Fiskalnog saveta o stanju finansija grada Kragujevca, Stevanović je rekao da je iznenadjen što se o dugovanjima iz vremena kada je on vodio grad govori "baš sada" i rekao da je tada zaduženje grada bilo mnogo manje od pomenute cifre od četiri milijarde dinara.

"Prema izveštaju Uprave za javni dug, stvarni dugoročni dug grada Kragujevca je bio jedna milijarda dinara za sve što je u gradu uradjeno. Istovremeno, Niš je imao taj dug od dve milijarde, Novi Sad 4,5 milijardi a Beograd 45 milijardi dinara", rekao je Stevanović.

On je ocenio da su u izveštaju Fiskalnog saveta sabirane "babe i žabe", odnosno kratkoročni i dugoročni dugovi, a da nije uzeto u obzir da je država gradu dugovala na ime neplaćenih doprinosa za fabriku "Zastava oružje" oko 2,5 milijardi dinara. 

Stevanović je rekao da je Fiskalni savet dao ocenu bez razgovora sa njim, kao bivšim gradonačelnikom, čija se odgovorost pominje.

On je rekao da je krajem 2014. godine najveći dug grada bio prema Preduzeću za izgradnju grada oko 800 miliona dinara, najviše za poslove popravke puteva zbog poplava te godine.

Prema rečima Stevanovića, dok je on vodio grad nije nikada bilo dovedeno u pitanje funkcionisanje grada i njegovih preduzeća, niti govora o bankrotu.

"Krajem 2014. godine dug grada je bio relativno lak za vraćanje, a nova vlast na čelu sa SNS nije taj problem rešavala iako je od države dobila oko 700 miliona dinara, od čega 500 miliona dinara već krajem 2014. godine, što je bilo dovoljno da se vrate dugovi", rekao je Stevanović na konferenciji za medije u sedištu "Zajedno za Šumadiju".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.