AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 06.11.2018 13:15 > 06.11 13:34

YUCOM osudio medijski prilog TV Prva o migrantima

Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) saopštio je danas da se ogradjuju od poruke koju je TV Prva emitovala u prilogu, u kom je izjavu dala i advokatica YUCOM-a Katarina Golubović, i ocenili da podaci izneti u prilogu "nisu istiniti" i da ne odgovaraju izjavama koje su dali predstavnici nevladinih organizacija.

U saopštenju YUCOM-a sa nevodi da prilog "Da li se zakoni Srbije primenjuju i na migrante" od ponedeljka, 5. novembra, sadrži diskriminatornu poruku prema migrantima u Srbiji, zato što se u uvodu priloga ocenjuje da "migranti sa Bliskog istoka koji se nalaze u Srbiji često ne odgovaraju za navodna mnogobrojna krivična dela koja čine", što kasnije nije potkrepljeno izjavama sagovornika.

"Ističemo da je ovakav način izveštavanja višestruko društveno štetan i diskriminatoran, da stvara pojačanu netrpeljivost prema migrantima koji su već izuzetno ugroženi u Srbiji i pojačava neprijateljsku društvenu klimu, što nikako ne može doprineti rešenju problema njihovog položaja. Naročito je štetan način na koji su zloupotrebljene izjave predstavnika civilnog društva, gde je unapred pripremljena dikriminatorna teza, a izjave isečene i stavljene u službu ovakve tvrdnje", navodi se u saopštenju.

YUCOM ocenjuje da je praksa diskriminatornog izveštavanja prema izbeglicama i migrantima nanela veliku štetu toj ranjivoj grupi i poziva nadležne državne organe da u skladu sa Ustavom i zakonom reaguju i zaustave plasiranje takvih "veoma opasnih poruka".


Projekat “LOVE Pravo, Red, Vrednosti za migrante/azilante/osobe kojima je odobren azil, u ostvarivanju svojih prava bez diskriminacije” finansira Evropska unija, a sprovodi Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA i partneri - BETA novinska agencija i Centra za istraživanje javnih politika. Sadržaj i statovi izneti na ovoj web stranici ni pod kojim okolnostima ne izražavaju stavove Evropske unije


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.