AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 23.11.2018 19:50 > 23.11 20:00

Gradonačelnik Tihuane proglasio humanitarnu krizu


 Gradonačelnik Tihuane Huan Manuel Gastelum proglasio je danas humanitarnu krizu u tom gradu i rekao da je od UN zatražio pomoć u vezi skoro 5.000 migranata iz Centralne Amerike koji su tu došli.

Gastelum je rekao da je meksička federalna vlada pružila malu pomoć i da neće iskoristiti gradski novac za rešavanje nastale situacije. On je naveo da je u Tihuanu došlo 4.976 migranata.

"Nemamo dovoljnu i neophodnu infrastrukturu da adekvatno primimo te ljude i obezbedimo im pristojan prostor (...) Neći trošiti novac gradjana Tihuane", rekao je on.

Lokalne vlasti su juče saopštile da će zatražiti pomoć od Kancelarije UN za koordinaciju humanitarnih pitanja (Ocha).

Migrantski karavan koji je sredinom oktobra krenuo iz Hondurasa je uglavnom bio dobro dočekivan u gradovima kroz koje je prolazio. Čak i gradovi sa malo sredstava su se trudili da migrnatima obezbede hranu i mesto za spavanje.

Medjutim, karavan je u tim gradovima ostajao najviše dva dana, osim u meksičkoj prestonici. Najveći deo migranata želi da zatraži azil u SAD, pa bi u Tihuani mogli ostati mesecima.

Gastelum je rekao da je meksička vlada najvaljivala slanje 20 tona pomoći u Tihuanu, ali da su tri četvrtine te količine sredstva za ojačavanje granice a samo pet tona stvari koje zapravo mogu da pomognu migrantima.


Projekat “LOVE Pravo, Red, Vrednosti za migrante/azilante/osobe kojima je odobren azil, u ostvarivanju svojih prava bez diskriminacije” finansira Evropska unija, a sprovodi Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA i partneri - BETA novinska agencija i Centra za istraživanje javnih politika. Sadržaj i statovi izneti na ovoj web stranici ni pod kojim okolnostima ne izražavaju stavove Evropske unije


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.