AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 04.12.2018 11:15 > 04.12 11:21

Tri migranta u Turskoj nadjena mrtva, umrli od posledica smrzavanja

Tri migranta pronadjena su mrtva, a umrli su od posledica smrzavanja, u turskim selima blizu granice sa Grčkom, javila je danas turska informativna agencija Anadolija.

Vlasti je prvo obavestio pastir, koji je pronašao nepomično telo migranta.

Kada su žandarmi i spasioci stigli identifikovali su jednog avganistanskog migranta i zaključili da je umro od posledica smrzavnja.

Još dva ilegalna migranta koji su umrli na isti način nekoliko dana ranije su pronadjena u drugom selu blizu grčke granice, navela je agencija, i još nije utvrdjeno odakle su.

Jedan priveden 29-godišnji Avganistanac rekao je da je grupa migranata u kojoj je bio kucala na vrata grčkih kuća da traži pomoć, s druge strane granice, ali da ih je grčka policija privela i vratila u Tursku. On je rekao da turske vlasti vraćaju ilegalne migrante u malim čamcima preko reke Marice.

Najmanje jedan od tri migranata koji su umrli usled hladnoće bio je u toj grupi. 

Migranti, uglavnom Sirijci i Avganistanci, su tokom 2015. i 2016. morem plovili iz Turske do grčkih ostrva, a od kada je Evropska unija sklopila dogovor s Turskom 2016. znatno je smanjen njihov broj ali su ponovo počeli da koriste kopnenu granicu, tradicionalni put tokom više decenija.

Broj migranata koji prelaze preko kopnene tursko-grčke granice utrostručio se 2018. u odnosu na prethodnu godinu sa 5.400 koliko ih je prešlo 2017. na 14.000 ove godine, nedavno je rekao grčki ministar za migrantsku politiku Dimitris Vicas.

Preko pomorske granice je 28.000 osoba prešlo Egejsko more iz Turske do grčkih ostrva, u odnosu na 30.500 prošle godine.


Projekat “LOVE Pravo, Red, Vrednosti za migrante/azilante/osobe kojima je odobren azil, u ostvarivanju svojih prava bez diskriminacije” finansira Evropska unija, a sprovodi Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA i partneri - BETA novinska agencija i Centra za istraživanje javnih politika. Sadržaj i statovi izneti na ovoj web stranici ni pod kojim okolnostima ne izražavaju stavove Evropske unije


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.