AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 06.12.2018 23:40

Nevladine organizacije prekidaju operacije humanitarnog broda Akvarijus

Nevladine organizacije Lekari bez granica (MSF) i SOS Mediterane objavile su danas da će prekinuti s operacijama spasavanja njihovog humanitarnog broda Akvarijus, koji je postao simbol političke krize oko pristupa migranata i koji je pre dva meseca ostao bez zastave pod kojom plovi.

Direktor organizacije SOS Mediterane Frederik Penar rekao je da je odluka bila jako teška i izrazio žaljenje zbog stalnih napada na brod i njegovu posadu.

Ta nevladina organizacija čije sedište je u Marseju već aktivno razmatra opcije za novi brod i novu zastavu pod kojom može da plovi, da bi mogli da nastave misiju spasavanja.

"Odbijamo da ostanemo skrštenih ruku na obali dok ljudi nastavljaju da umiru na moru", rekao je Penar.

U odvojenom saopštenju je direktorka Lekara bez granica rekla da je danas težak dan i da kraj operacija Akvarijusa znači više mrtvih na moru.

Akvarijus sprovodi operacije spasavanja kod Libije od 2016. godine, a od oktobra je ukotvljen u Marseju u očekivanju da dobije zastavu pod kojom bi mogao da plovi pošto mu je povukao dozvolu Gibraltar i zatim Panama. Italijanski sud je u novembru tražio da se brod zapleni zbog slučaja ilegalne obrade otpada.

Od početka operacija posada Akvarijusa spasla je više od 30.000 ljudi. Medjutim brod je naišao na sve više prepreka od kada je Italija pod ministrom unutrašnjih poslova Mateom Salvinijem zatvorila svoje luke za humanitarne brodove.

"Uprkos nedavnih napora nevladinih organizacija na moru više nema ni jednog broda posvećenog spasavanju u Sredozemlju" gde je život izgubilo 2.133 ljudi, navela je organizacija Lekari bez granica.


Projekat “LOVE Pravo, Red, Vrednosti za migrante/azilante/osobe kojima je odobren azil, u ostvarivanju svojih prava bez diskriminacije” finansira Evropska unija, a sprovodi Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA i partneri - BETA novinska agencija i Centra za istraživanje javnih politika. Sadržaj i statovi izneti na ovoj web stranici ni pod kojim okolnostima ne izražavaju stavove Evropske unije


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.