AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 26.12.2018 09:15

Stotine dece migranata i izbeglica nasilno vraćeno sa granica EU

Oko 500 dece migranata i izbeglica koja putuju bez pratnje roditelja vraćeno je sa granica Evropske unije u neku od zemalja Balkana uz primenu sile i na neregularan način, pokazalo je istraživanje udruženja Save the Children i Praxis u kojem je učestvovalo 1.350 maloletnika.

Dve organizacije upozorile su da su u skoro svakom trećem od 1.350 slučajeva, prema svedočenjima migranata policija ili patrole koje obezbedjuju granicu primenjivali silu.

Prema sprovedenom istraživanju, najviše dece vraćeno je iz Hrvatske u Srbiju, ali je bilo svedočenja i o vraćanju sa granica Srbije, Bugarske, Makedonije, Grčke, Madjarske, Rumunije, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

"Policija u Madjarskoj nas je uhvatila, primorala da sednemo i zatim nas brutalno tukla i ponižavala 4-5 sati pre nego što nas je vratila u Srbiju. Sipali su hladnu vodu na nas, prskali nas suzavcem, i huškali pse da nas ujedaju", rekao je 14-ogodišnji dečak iz Avganistana.

Programska direktorka Centra za migracije i raseljenost na Balkanu pri organizaciji Save the Children Jelena Besedić ocenila je da granice mogu da se štite na human način, bez primene nasilja.

"Službenici odgovorni za zaštitu granica moraju da preuzmu odgovornost i osiguraju da su deca bezbedna, da mogu da se registruju i zatraže azil. Bolji monitoring granica, bilo da ga obavljaju zvanični službenici na granicama zemalja ili nezavisna tela za zaštitu ljudskih prava, može pomoći da se izbegnu nasilni incidenti", rekla je Besedić.

Ona je kazala i da je na kraju 2018. godina, vidljivo je da je broj dolazaka migranata i izbeglica u Evropu najniži još od 2007. godine, zbog čega bi evropske zemelje trebale bolje da brinu o izbegličkoj i migrantskoj deci.

"Ova deca se već suočavaju sa velikim brojem izazova koji ih čine veoma ranjivim. Predstavnici državnih vlasti ne bi trebalo da ih zastrašuju, pljačkaju ili tuku, već da ih zaštite", poručila je Besedić.


Projekat “LOVE Pravo, Red, Vrednosti za migrante/azilante/osobe kojima je odobren azil, u ostvarivanju svojih prava bez diskriminacije” finansira Evropska unija, a sprovodi Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA i partneri - BETA novinska agencija i Centra za istraživanje javnih politika. Sadržaj i statovi izneti na ovoj web stranici ni pod kojim okolnostima ne izražavaju stavove Evropske unije


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.