AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 27.12.2018 17:05

Tradicija juga za izbeglice u Preševu, Bujanovcu i Vranju spremila više od 700.000 obroka

Žene iz socijalnog preduzeća Tradicija juga za prethodne tri godine spremile su za izbeglice i migrante u Preševu, Bujanovcu i Vranju više od 700.000 toplih obroka i više od 800.000 peciva, saopštila je danas predsednica nevladine organizacije Životna pomoć Ljubinka Milovanović.

"Prvu toplu čorbicu na balkanskoj ruti izbeglice i migranti su dobili iz kuhinje Tradicije juga. Od kada su krenuli na taj izbeglički put svi oni su dobijali uglavnom pakete suve hrane i konzerve, a primetili smo i da su mnogi u izbegličkim centrima dobijali alergije zbog prekomernog korišćenja ribljih konzervi, zbog čega se i rodila ideja da se krene sa kuvanjem hrane za njih", kazala je Milovanović agenciji Beta.

Ona je navela da su žene iz Vranja tokom trogodišnjeg rada s izbeglicama i migrantima dobijale i profesionalnu obuku, od kuvara iz zemalja odakle je najveći broj izbeglica i migranata dolazio, koji su ih na licu mesta podučavali kako da spremaju jela koja su prihvatljiva za smeštene u prihvatnim centrima.

"Kako se menjao sastav izbeglica tako se menjala i kuhinja. Sirijci su imali svog kuvara koji je obučavao naše žene da spremaju jela na njihov način i po njihovim receptima. Najzanimljiviji je njihov rižoto koji se sprema u pet, šest faza tako da svako zrno pirinča mora da bude suvo i razdvojeno, a u koga na kraju dodaju suvo groždje, seckane bademe i propržene rezance za supu", kazala je Milovanović.

Ona je rekla da su tokom spremanja za izbeglice žene iz Vranja naučile i da koriste mnogo veći broj začina, koji su specifični za sirijsku i za avganistansku kuhinju, mnogo veći broj kombinacija slatkog i slanog u jelima, kao i to da limun može i treba da se u velikim količinama koristi u gotovo svim jelima, pa i prilikom kuvanja pasulja.

Od oktobra za izbeglice i migrante koji su smešteni u prihvatnim centrima u Vranju i Bujanovcu besplatne tople obroke sprema Vojna ustanova Dedinje, koja takodje prati specifične zahteve kuhinja zemalja iz kojih dolaze izbeglice i migranti.


Projekat “LOVE Pravo, Red, Vrednosti za migrante/azilante/osobe kojima je odobren azil, u ostvarivanju svojih prava bez diskriminacije” finansira Evropska unija, a sprovodi Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA i partneri - BETA novinska agencija i Centra za istraživanje javnih politika. Sadržaj i statovi izneti na ovoj web stranici ni pod kojim okolnostima ne izražavaju stavove Evropske unije


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.