AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 06.01.2019 16:45

Papa pozvao evropske lidere na solidarnost sa 49 migranata blokiranih na Sredozemlju

Poglavar Rimokatoličke crkve Franja apelovao je danas na evropske lidere da pokažu konkretnu solidarnost sa 49 migranata blokiranih na Mediteranu na dva broda humanitarnih organizacija.

Obraćajući se vernicima na Trgu Svetog Petra u Vatikanu, papa Franja je kazao da migranti, spaseni na Sredozemnom moru, danima čekaju dozvolu da se iskrcaju u nekoj luci.

Masa je aplaudirala papi posle tih reči, prenosi Asošiejted pres.

Od formiranja populističke vlade 1. juna, Italija odbija da prihvati migrante sa brodova humanitarnih organizacija, spasene na Mediteranu iz nebezbednih čamaca krijumčara.

Malta takodje ne dozvoljava iskrcavanje migranata s takvih brodova na svom kopnu, ali je dopustila da u njene vode udju dva broda nemačkih humanitarnih grupa na kojima je ukupno 49 migranata, kako bi dobili novu posadu, hranu i vodu.

Na jednom brodu su 32 migranta, spasena 22. decembra, a na drugom je 17, spasenih narednih dana.

Malta odbija da pusti te migrante na svoje kopno, pošto su akcije spasavanja bile van područja njene nadležnosti.


Projekat “LOVE Pravo, Red, Vrednosti za migrante/azilante/osobe kojima je odobren azil, u ostvarivanju svojih prava bez diskriminacije” finansira Evropska unija, a sprovodi Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA i partneri - BETA novinska agencija i Centra za istraživanje javnih politika. Sadržaj i statovi izneti na ovoj web stranici ni pod kojim okolnostima ne izražavaju stavove Evropske unije


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.