AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 09.01.2019 14:55

Salvini: Primanje izbeglica u EU je rizik tipa kamikaza pilota

Italijanski vicepremijer Mateo Salvini ocenio je danas u Varšavi da je prihvatanje novih izbeglica u Evropu samoubilačko ponašanje i da kao ministar unutrašnjih poslova Italije neće dozvoliti primanje imigranata.

"Kao ministar nikada neću pristati na primanje novih imigranata. Slažem se s poljskim kolegama da je potrebno da ubrzamo postupak deportacija", kazao je Salvini posle susreta s poljskim ministrom unutrašnjih poslova Joahimom Brudjinjskim.

Salvini je na konferenciji za novinare rekao da je primanje novih izbeglica "rizik tipa kamikaza pilota".

Poljski ministar rekao je da je sa Salvinijem razmotrio problem migracije, posebno stanje na severu Afrike i na Bliskom istoku i da kao članice Evropske unije sa spoljašnjom granicom, Italija i Poljska imaju slične probleme.

"Želeo bih da posebno naglasim da Poljska smatra da je najefikasnija pomoć za probleme osoba pogodjenih ratnim sukobima to da im se pomogne na mestu, dakle na tom mestu gde ih pogadja realna tragedija", kazao je Brudjinjski.

On je rekao da Poljska svake godine povećava finansijska sredstva za humanitarnu i razvojnu pomoć a da je 2017. godine humanitarna pomoć bila šest puta viša nego 2015. na početku izbegličke krize i da je humanitarna pomoć dostigla 41,5 milion evra.

Salvini glavni današnji susret ima popodne, kao lider populističke Lige, s liderom poljske vladajuće stranke Pravo i Pravda Jaroslavom Kačinjskim koji kao i Salvini nastoji da u budućem sastavu Evropskog parlamenta ojača grupu evroskeptičnih desničarskih populističkih partija koje žele da se minimalizuje uticaj evropskih institucija i da maksimum nadležnosti ostane nacionalnim državama.

Poljska opozicija žestoko je kritikovala Kačinjskog zato što saveznike traži medju evropskim radikalnim nacionalistima i populistima, posebno što je za razliku od poljskih konzervativaca, većina tih stranaka proruski nastrojena i ima podršku ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Taj sastanak je nešto šokantno i apsurdno jer je Salvini iz nacionalističke, radikalne, proruske stranke koja je agresivna prema EU i evropskoj solidarnosti. Mislim da će razgovarati o tome kako da razbiju EU. To je izazov koji je danas za antievropske, populističke radikalne grupacije najvažniji", kazao je danas televiziji Polsat lider opozicione liberalne Gradjanske platforme Gžegož Shetina.


Projekat “LOVE Pravo, Red, Vrednosti za migrante/azilante/osobe kojima je odobren azil, u ostvarivanju svojih prava bez diskriminacije” finansira Evropska unija, a sprovodi Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA i partneri - BETA novinska agencija i Centra za istraživanje javnih politika. Sadržaj i statovi izneti na ovoj web stranici ni pod kojim okolnostima ne izražavaju stavove Evropske unije


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.