AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 09.01.2019 20:45 > 09.01 21:31

Migranti stigli na Maltu

Grupa od 49 migranata koji su više od dve nedelje bili blokirani na dva broda nemačkih NVO iskrcala se danas na Maltu posle dogovora o njihovom prebacivanju u osam drugih evropskih zemalja.

Oni su iskrcani u vojnoj luci u Valeti, odakle ih je autobus prebacio u prihvatni centar.

Brodovima je pre nedelju dana dozvoljeno da zbog lošeg vremena udju u malteške teritorijalne vode, ali je sporazum o iskrcavanju išao sporije jer je Malta zahtevala da u njega bude uključeno i 249 migranata koje je ta ostrvska zemlja spasila i primila prethodnih dana.

Prema sporazumu, skoro 180 ljudi će biti prebačeno u Nemačku, Francusku, Portugal, Irsku, Rumuniju, Luksemburg, Holandiju i Italiju.

Istovremeno, 44 državljana Bangladeša koji se trenutno nalaze na Malti biće vraćeni u njihovu zemlju jer vlasti smatraju da oni nemaju razloga da traže azil. Na Malti će ostati 78 migranata.

"Želeli smo da pošaljemo snažnu političku poruku da teret treba podeliti jer se radi o evropskom problemu", rekao je premijer Malte Džozef Maskat.


Projekat “LOVE Pravo, Red, Vrednosti za migrante/azilante/osobe kojima je odobren azil, u ostvarivanju svojih prava bez diskriminacije” finansira Evropska unija, a sprovodi Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA i partneri - BETA novinska agencija i Centra za istraživanje javnih politika. Sadržaj i statovi izneti na ovoj web stranici ni pod kojim okolnostima ne izražavaju stavove Evropske unije


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.