AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 20.02.2019 13:10 > 20.02 13:10

Stefanović: Više od milion migranata registrovano u Srbiji od početka krize

Od početka migrantske krize u Srbiji je registrovano više od milion migranata, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i dodao da je država reagovala odgovorno tako što je čuvala bezbednost gradjana i ujedno poštovala osnovna ljudska prava migranata.

Kako se navodi u saopštenju, Stefanović je na Šestoj ministarskoj konferenciji Budimpeštanskog procesa, koja se održava u Istanbulu, naveo da je Srbija svim migrantima pružila neophodnu medicinsku zaštitu i smeštaj.

"U ovom trenutku je oko 4.000 migranata smešteno u 14 stalnih ili privremenih prihvatnih centara u Srbiji. Kontinuirano radimo na unapredjenju i jačanju sistema upravljanja migracijama i sistema azila, u normativnom i operativnom smislu. U cilju unapredjenja ove oblasti, usvojili smo novi Zakon o azilu i privremenoj zaštiti, Zakon o strancima i Zakon o graničnoj kontroli, a oblast migracija regulisana je i Zakonom o upravljanju migracijama", rekao je Stefanović.

On je rekao da se ne sme zanemariti da je od trenutka izbijanja migrantske krize povećano krijumčarenje i trgovina ljudima.

"MUP Srbije intenzivno radi na otkrivanju kriminalnih grupa u cilju njihovog najstrožeg sankcionisanja. Dobro organizovanim akcijama srpske policije u 2018. godini uspeli smo da sprečimo 162 učinioca da izvrše krivično delo krijumčarenje ljudi. Pojačanim nadzorom državnih granica, tokom 2018. godine u pokušaju nezakonitog prelaska granice sprečene su 7.032 osobe, dok je od početka ove godine do danas u tim namerama zaustavljeno više od 1.000 migranata", rekao je Stefanović.Projekat “LOVE Pravo, Red, Vrednosti za migrante/azilante/osobe kojima je odobren azil, u ostvarivanju svojih prava bez diskriminacije” finansira Evropska unija, a sprovodi Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA i partneri - BETA novinska agencija i Centra za istraživanje javnih politika. Sadržaj i statovi izneti na ovoj web stranici ni pod kojim okolnostima ne izražavaju stavove Evropske unije


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.