AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 20.03.2019 10:05 > 20.03 10:05

Kutak za decu u svim centrima za migrante zahvaljujući donaciji organizacije Save the children


U svakom od 18 centara za smeštaj izbeglica i migranata u Srbiji opremljen je kutak za decu, a 22 vaspitne grupe u 16 predškolskih ustanova opremljene su savremenim sredstvima potrebnim za rad zahvaljujući donaciji organizacije "Save the Children", saopšteno je danas.

Kako je navedeno, organizacija "Save the Children" donirala je odgovarajući nameštaj, didaktičke materijale, kompjutersku opremu i ostala sredstva potrebna za rad uz ulaganje od 9,5 miliona dinara za vrtiće i 7 miliona dinara u kutke za decu u centrima za prihvat izbeglica.

Oprema je donirana vrtićima u opštinama čije su potrebe bile najveće, dok je cilj opremanja kutaka u centrima za izbeglice bio da se obezbede bolji uslovi za decu predškolskog uzrasta, ali su prostori i materijali takodje stavljeni na raspolaganje svoj deci koja izraze interesovanje da borave u kutku.

Vodjenje kutaka za decu u centrima za prihvat izbeglica, kako je navedeno, postepeno preuzima Komesarijat za izbeglice i migracije.

U prihvatnom centru u Somboru u kreativnoj radionici kojom su započele aktivnosti u kutku učestvovala su skoro sva deca, kako predškolci i predškolke, tako i deca koja pohadjaju školu i najmladji članovi porodica koje borave u centru.

Direktorka organizacije "Save the Children" za severozapadni Balkan Andrea Žeravčić rekla je da je važno obezbediti podršku za decu i školskog i predškolskog uzrasta, jer im se tako pomaže da u potpunosti razvijaju svoje sposobnosti i pripreme se za formalno obrazovanje.

"Ponosni smo na naše programe u regionu koji podržavaju kvalitetno školsko i predškolsko obrazovanje za svu decu, posebnu onu iz ranjivih grupa, u okviru kojih smo radili i na uključivanju dece izbeglica u redovno obrazovanje. Za decu izbeglica i migranate, kojima je bezbedno detinjstvo prekinuto odlaskom iz zemlje porekla i teškim putovanjem, ova podrška je posebno dragocena", kazala je ona.

Koordinatorka za obrazovanje u Komesarijatu za izbeglice i migracije Srbije Una Vitasović kazala je da je izuzetno važno pružiti deci ono što je u njihovom najboljem interesu i podsticati dečiju igru, sigurnost, mentalno i fizičko zdravlje, kao i emocionalni razvoj.

"Zahvaljujući donaciji organizacije Save the Children, ovu mogućnost pružili smo deci migrantima u svim našim azilnim i prihvatnim centrima. Dečiji kutak je sada siguran prostor u okviru kog deca, koristeći knjižni fond, didaktički materijal, sportske rekvizite i ostalo mogu neometano da razvijaju svoju maštu i kreativnost", rekla je Vitasović.


Projekat “LOVE Pravo, Red, Vrednosti za migrante/azilante/osobe kojima je odobren azil, u ostvarivanju svojih prava bez diskriminacije” finansira Evropska unija, a sprovodi Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA i partneri - BETA novinska agencija i Centra za istraživanje javnih politika. Sadržaj i statovi izneti na ovoj web stranici ni pod kojim okolnostima ne izražavaju stavove Evropske unije


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.