AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 10.04.2019 10:15 > 10.04 10:15

Češka šalje Severnoj Makedoniji opremu za otkrivanje migranata u kamionima

Češka će u Severnu Makedoniju poslati specijalnu opremu za otkrivanje nelegalnih migranata u kamionima a ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček predao je u Skoplju i poklon vlade milion evra za severnomakedonsku pograničnu policiju i jedinicu specijalizovanu za suzbijanje nelegalne migracije, saopštilo je češko Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

"Ovo nije prvi poklon Severnoj Makedoniji. Od 2016. godine pomažemo redovno. U okviru programa MUP-a Pomoć na mestu poslali smo Makedoniji već skoro četiri miliona evra. To je najbolji način da se zajedno borimo protiv fenomena kao što je nelegalna migracija ili organizovani kriminal", kazao je ministar Hamaček.

Taj novac severno-makedonska policija upotrebiće za kupovinu dva broda, termovizije i specijalnih video kamera a uz to će im češka policija dati na raspolaganje i specijalnu opremu za kontrolu kamiona.

"Dogovorili smo se da ćemo staviti na raspolaganje našu policijsku opremu koja će omogućiti da se otkriju osobe sakrivene u kamionima, bez toga da kamion mora da se otvori", rekao je Hamaček tokom obilaska graničnog prelaza Bogorodica, preneo je češki MUP.

Češka takodje računa da će i dalje slati kolegama u Skoplje pomoć na granici sa Grčkom i češke policajce, kojih je već u nekoliko smena od 2016. godine prošlo 974. Češki kontingent je najveći medju sedam stranih zemalja koje slanjem svojih policajaca u Severnoj Makedoniju pomažu da balkanska migracijska trasa ostane zatvorena.

"Naša pomoć nije samo novčana, šaljemo i policajce. Spremni smo da nastavimo sve dok Severna Makedonija bude izložena migracijskim pritiscima", obećao je Hamaček.


Projekat “LOVE Pravo, Red, Vrednosti za migrante/azilante/osobe kojima je odobren azil, u ostvarivanju svojih prava bez diskriminacije” finansira Evropska unija, a sprovodi Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA i partneri - BETA novinska agencija i Centra za istraživanje javnih politika. Sadržaj i statovi izneti na ovoj web stranici ni pod kojim okolnostima ne izražavaju stavove Evropske unije


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.