AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 25.04.2019 12:25 > 25.04 12:34

Djurović: Hrvatska policija nastavlja da brutalno bije i ilegalno vraća migrante u Srbiju

  • foto: Azil u Srbiji
  • foto: Azil u Srbiji

Direktor Centra za zaštitu i pružanje pomoći tražiocima azila Radoš Djurović izjavio je danas da Hrvatska policija nastavlja praksu da brutalno bije i ilegalno vraća  migrante u Srbiju, ali sve nasilnije i bez poštovanja ugovora o readmisiji za one koji su ilegalno ušli u tu državu iz Srbije.

On je agenciji Beta rekao da je samo od 19. do 22. aprila više od pedeset ilegalnih migranata "kolektivno gurnuto" nazad u Srbiju.

"Nakon što ih hrvatska policija uhvati kad dodju u Hrvatsku, bilo preko Srbije ili čak preko Bosne, ljude dovezu do granice sa Srbijom i faktički ih gurnu  u Srbiju", rekao je Djurović.

Prema njegovim rečima, migrantima se takodje uskraćuje pravo da zatraže azil, a veoma često "bivaju brutalno pretučeni, uništavaju im se telefoni, oduzima novac".

On je rekao da Centar nema saznanja da je Srbija zbog toga reagovala i da preduzima adekvatne mere da se ta nezakonita praksa zaustavi.

Prema njegovim rečima, sve intenzivnije takvo postupanje hrvatske policije je vezano i sa povećanim brojem ulazaka migranata u tu državu.

"To je najopterećenija granica, po prelasku ljudi, posle srpsko bosanske", rekao je Djurović, dodajući da postupanje hrvatske policije poprima sve nasilnije oblike i da u odredjenim slučajevima poprima srazmere mučenja.

Djurović je ranije danas na društvenoj mreži Tviter postavio slike Azila u Srbiji (APC) na kojima su prikazani migranti sa modricama i napisao da "surovo tretiranje migranata i izbeglica na hrvatskoj granici i ilegalni push backovi ne prestaju".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.