AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 19.05.2019 16:20 > 19.05 16:20

Italija najavljuje usvajanje dekreta koji UN ocenjuju kao kršenje prava migranata

Ministarstvo unutrašnjih poslova Italije najavilo je danas da će biti usvojen novi dekret kojim se formalizuje zatvaranje italijanskih luka za humanitarne grupe koje spasavaju migrante, iako su istražitelji UN naveli da je reč o kršenju medjunarodnog prava.

Zvaničnici tog ministarstva kazali su da je bezbednosni dekret "neophodan i hitan" i da se očekuje da bude usvojen sutra na sednici Vlade Italije.

U pismu poslatom Vladi Italije 15. maja, visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bašele pozvala je Rim da odustane od tog dekreta, nazvavši ga "još jednim političkim pokušajem da se kriminalizuju operacije spasavanja".

Dekret "dodatno pojačava atmosferu neprijateljstva i ksenofobije prema migrantima", navodi se u pismu koje je potpisalo nekoliko izvestilaca UN za ljudska prava.

Ministar unutrašnjih poslova Italije Mateo Salvini, desničarski populista, predložio je dekret uoči izbora za Evropski parlament sledeće nedelje, na kojima se nacionalističke, antimigrantske partije nadaju odličnim rezultatima. Salvinijeva stranka Liga delimično je stekla popularnost zbog čvrste antimigrantske politike.

Izmedju ostalog, dekret ostavlja mogućnost ministru unutrašnjih poslova da iz bezbednosnih razloga ograniči ili zabrani ulaz u italijanske vode bilo kom brodu. Dokument predvidja i kazne do 5.500 evra za svakog prebačenog migranta.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.