AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 21.05.2019 12:25 > 21.05 12:25

Vulević: Srbija preduzela sve mere pomoći migrantima, a posebno deci bez pratnje odraslih (VIDEO)


Savetnik u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Vulević izjavio je danas u Beogradu na konferenciji "Deca nisu na prodaju" da je Srbija preduzela sve mere pomoći migrantima, a posebno deci bez pratnje odrasle osobe.

"Srbija je pružila maksimalno, koliko joj kapaciteti dozvoljavaju, i ona radi na pomoći i podršci deci i drugim koji su se našli ovde, a koji su bežali od raznih nevolja", kazao je Vulević.
Kako je dodao, to ministarstvo reagovalo je odmah, još u maju 2015. godine, kada otpočeo "veliki talas migracija kroz Srbiju".

"Kroz Srbiju je prošlo izmedju 750.000 i 1.000.000 izbeglica, a mi smo tada doneli novu instrukciju postupanju prema migrantima, koja je bila zasnovana univerzalnom principu da svako dete koje se nadje na teritoriji Srbije bez obzira na pravni osnov borakva uživa istu zaštatu kao i svako dete bez roditeljskog staranja", dodao je on.

Ta institucija, kazao je savetnik ministra, uspela je svojim sistemom da zbrine 250 dece bez pratnje odrasle osobe i obezbedi im zdravstvenu zaštitu i egzistencijalne uslove.

"U drugom 'talasu' smo proširili sistem socijalne zaštite, ranije je prolazilo 24 ili 48 časova do prepoznavanja dece bez pratnje starijeg lica, što više nije slučaj," dodao je Vulović.

Prvi sekretar ambasade Švedske u Srbiji Erik Reho kazao je da je saradnja najbitnija u sprečavanju trgovine dece.

"Saradnja država, institucija, nevladinih organizacija preduslov je za efikasno sprečavanje i prevenciju trgovinu decom, iskorišćavanje i prostituciju", rekao je Reho.

Projekat "Deca nisu na prodaju" ostvaruje se saradnjom udruženja "ATINA" sa medjunarodnom organizacijom "Save the Children" sa svrhom sprečavanja trgovine decom i iskorišćavanja u seksualne svrhe.

Skup je održan u organizaciji udruženja "ATINA" i "Save the Children" koja je u maju 2019. navršila sto godina postojanja.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.