AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 22.05.2019 15:50 > 22.05 15:52

Komesarijat: U Srbiji trenutno 3.032 migranta, za 1.092 manje nego u januaru

U prihvatnim centrima širom Srbije trenutno je smešteno 3.032 migranata i izbeglica, što je za 1.090 manje nego u januaru, dok je u tri centra u Pčinjskom okrugu smešteno 378 migranata i izbeglica, što je za 108 manje u odnosu na početak godine, rečeno je danas agenciji Beta u republičkom Komesarijatu za izbeglice i migracije.

Na teritoriji Pčinjskog okruga, najveći broj migranata i izbeglica smešten je u prihvatnom centru u Bujanovcu, njih 170, u prihvatnom centru u Vranju smešteno je njih 164, dok su u prihvatnom centru u Bosilegradu smeštene 44 izbeglice, koje su u najvećem broju poreklom iz Avganistana, Irana i Pakistana.

Po navodima Komesarijata za izbeglice i migracije, bezbednosna i zdravstvena situacija u svim prihvatnim centrima u Srbiji je stabilna a svi migranti bez izuzetka, pre prijema u neki od prihvatnih centara prolaze obavezni lekarski pregled, nakon čega dobijaju čistu odeću i smeštaj.

"U prihvatnim centrima dežuraju i lekarske ekipe, u jednoj ili dve smene. U vreme kada nema dežurnog lekara u centru a potrebna je lekarska pomoć, migrantima se obezbedjuje hitna medicinska pomoć, kao i gradjanima Srbije. Sva deca iz prihvatnih centara koja pohadjaju škole su vakcinisana", naveli su iz Komesarijata za izbeglice i migracije.

Prema podacima te institucije, najčešći trenutni zdravstveni problemi migranata i izbeglica su alergije i sezonski nazebi.

U prihvatnim centrima je, osim besplatnog smeštaja i hrane, obezbedjena i odeća i obuća, kao i sredstva za higijenu, deca školskog uzrasta idu u škole u gradovima u kojima su smeštena, dok se za migrante organizuju kursevi i obuke, dostupne su im usluge prevodioca, prevoz i pratnja dece do škole ili do zdravstvenih ustanova ako je to potrebno.

U Vranju 20 dece iz prihvatnog centra pohadja dve osnovne škole u tom gradu, dvoje dece ide u srednje škole dok jedno dete pohadja predškolski program, u Bujanovcu desetoro dece ide u osnovnu školu, jedno dete pohadja srednju školu a dvoje dece predškolski program, dok u Bosilegradu pet djaka iz prihvatnog centra ide u osnovnu školu, a još tri u srednju školu u tom gradu.


Projekat “LOVE Pravo, Red, Vrednosti za migrante/azilante/osobe kojima je odobren azil, u ostvarivanju svojih prava bez diskriminacije” finansira Evropska unija, a sprovodi Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA i partneri - BETA novinska agencija i Centra za istraživanje javnih politika. Sadržaj i statovi izneti na ovoj web stranici ni pod kojim okolnostima ne izražavaju stavove Evropske unije


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.