AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 25.06.2019 15:05 > 25.06 15:05

Migranti pričaju svoje sudbine gradjanima Obrenovca

Gradjani Obrenovca moći će sutra prvi put da prisustvuju predstavljanju migrantskih sudbina kroz koncept nazivan "Žive knjige", gde će korisnici Prihvatnog centra iz tog mesta činiti svojevrsnu "živu biblioteku", a posetioci će moći da ih "čitaju", odnosno saznaju nešto o njihovim životima kroz razgovor i diskusiju.

Susret meštana i migranata odvijaće se u sklopu aktivnosti pod sloganom "Slavimo raznolikost" koje se realizuju u okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Srbiji.
Cilj "Živih knjiga" je da umanji izazove sa kojima se suočavaju migrantska i lokalna populacija, kao i da se stvori zajednički prostor za komunikaciju i razmenu iskustava, navedeno je u saopštenju.

Želja je da se podigne svest lokalnog stanovništva o iskustvima migranata, njihovim potrebama i željama.

Aktivnosti pod sloganom "Slavimo raznolikost" počele su u junu 2019. godine i imaju za cilj da ojačaju zajedništvo i stvore zajednički prostor za izbeglice i lokalno stanovništvo u Srbiji, sa manje predrasuda a više razumevanja i saradnje.

U saopštenju se podeća da je Evropska unija najveći donator Srbije u upravljanju migracijama.

Od sredine 2015. godine, kada je počeo povećan priliv migranata na teritoriju Srbije, EU je donirala više od 98 miliona evra za humanitarnu pomoć i zaštitu migranata, a posebno zaštitu dece.

Novac je bio namenjen obezbedjivanju uslova za prihvat i smeštaj u prihvatnim i centrima za azil, uključujući hranu, zdravstvenu negu i obrazovanje, pomoć lokalnim zajednicama gde su smešteni migranti, kako bi se ojačala socijalna kohezija, pomoć Srbiji pri upravljanju granicom i borbi protiv trgovine ljudima, kao i pomoć za izgradnju kapaciteta institucija Srbije koje su uključene u upravljanje migracijama.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.