AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 15.07.2019 12:50 > 15.07 12:54

Humanitarne organizacije dobile 27 posto potrebnog novca za pomoć migrantima

U prvoj polovini 2019. godine humanitarne organizacije dobile su 27 posto potrebnog novca za pomoć ljudima koji se nalaze u kriznim područjima širom sveta, saopštila je danas glavna zastupnička grupa za migrante. Generalni sekretar Norveškog saveta za migrante Jan Egeland rekao je da je "trenutni nedostatak sredstava alarmantan".

On je, pozivajući se na Servis za praćenje finansija Ujedinjenih nacija, dodao da je ove godine potrebno 26 milijardi dolara da bi se pružila pomoć za oko 94 miliona ljudi. Medjutim, države koje doniraju dale su samo sedam milijardi, što je dve milijarde manje nego prošle godine za isti period.

Norveški savet za migrante saopštio je da je najkritičnija situacija u Kamerunu  sa manje od 20 posto pokrivenih molbi ove godine. Oni su izdvojili i Demokratsku Republiku Kongo koja je "pogodjena otrovnim koktelom sukoba, masovnog raseljavanja i ebole" i dodali da će "čak i finansije za sirijske izbeglice da presuše".

"Nemojmo se pretvarati da je potrebna količina sredstava ogromna i da je posao pretežak. Pitanje je prioriteta", rekao je Egeland. On je rekao da je ukupna svetska potrošnja u vojne svrhe prošle godine dostigla 1,8 triliona dolara, što je podatak Medjunarodnog instituta za istraživanje mira u Stokholmu.

"Trošak pokrivanja nedostatka humanitarnih finansija i pružanje osnovne podrške ljudima iznosi samo oko 1 posto toga", rekao je Egeland.Projekat “LOVE Pravo, Red, Vrednosti za migrante/azilante/osobe kojima je odobren azil, u ostvarivanju svojih prava bez diskriminacije” finansira Evropska unija, a sprovodi Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA i partneri - BETA novinska agencija i Centra za istraživanje javnih politika. Sadržaj i statovi izneti na ovoj web stranici ni pod kojim okolnostima ne izražavaju stavove Evropske unije


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.