AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 17.07.2019 21:50 > 17.07 21:50

Stručnjak UN kritičan prema tretmanu migranata u Madjarskoj

Madjarska ne treba da dozvoli da joj bezbednosni interesi budu važniji od ljudskih prava migranata, izjavio je danas stručnjak Ujedinjenih nacija za migracije Felipe Gonsales Morales.

Morales, specijalni izvestilac UN za prava migranata, rekao je da porodice sa decom koje čekaju odluku o zahtevu za azil madjarske vlasti treba da premeste iz ogradjenih prostora u pograničnim tranzitnim zonama u otvorene prihvatne centre.

Na kraju posete Madjarskoj, Morales je izrazio zabrinutost zbog restriktivnih procedura za dobijanje azila u toj zemlji i pozvao vladu premijera Viktora Orbana da okonča migrantsku "kriznu situaciju" koju je proglasila 2016. godine, pošto je priliv migranata od tada znatno opao.

Medjutim, zvaničnik madjarskog ministarstva spoljnih poslova Tamaš Mencer rekao je da migracija "nije završeno pitanje" i da ostaje bezbednosni rizik, zbog čega će Madjarska zadržati granične ograde.


Projekat “LOVE Pravo, Red, Vrednosti za migrante/azilante/osobe kojima je odobren azil, u ostvarivanju svojih prava bez diskriminacije” finansira Evropska unija, a sprovodi Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA i partneri - BETA novinska agencija i Centra za istraživanje javnih politika. Sadržaj i statovi izneti na ovoj web stranici ni pod kojim okolnostima ne izražavaju stavove Evropske unije


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.