AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 23.07.2019 23:30 > 23.07 23:30

Hrvatska i elektronikom i bodljikavom žicom protiv dolaska migranata iz BIH


Najizloženija na "bosanskoj migrantskoj ruti" su 202 kilometra državne granice Hrvatske s BiH na području Sisačko-moslavačke županije, piše agencija Hina.

Zahvaljujući savremenoj tehnologiji za nadzor granice i angažovanju policije, cela dužina granice je pod stalnim nadzorom, potvrdio je u utorak načelnik sisačko-moslavačke Policijske uprave Luka Pešut tokom posete ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića.

Na reci Uni je nadzor jednostavniji, a veći problem je bilo uspostaviti sistem nadzora granice tamo gde je teren brdovit, šumovit i teško prohodan, a područje vrlo retko nastanjeno.

Policija tu koristi savremena sredstva nadzora: stacionarne dnevno-noćne termovizijske kamere, mobilne kamere na vozilima, dronovi i druga tehnologija.

Sve informacije s kamera objedinjuju se u dežurnom operativnom centru u Policijskoj stanici u Gvozdu, odakle se njima i upravlja.

Kamere visoke rezolucije uz državnu granicu "pokrivaju" područje u radijusu od 20 kilometara.

Zumiranjem je moguće zapaziti kretanja migranata dok su još duboko na području BIH, te ih presresti pri dolasku na granicu, da ne bi nezakonito ušli u Hrvatsku.

Uz granicu je i više osmatračnica, s kojih je moguće kontrolisati velik deo teritorije.

U saradnji s preduzećem "Hrvatske šume" probijeni su i održavaju se putevi do najudaljenijih mesta uz granicu, a s "Hrvatskim vodama" i "Vodoprivredom" održava se pojas uz reke Glinu i Unu da bi njihove obale bile pregledne.

U području Muratovca, kod mesta Crnog Potoka, na mostu preko reke Gline postavljene su i žičane barijere, uz bodljikavu žicu.

Policijski službenici kažu da katkad imaju i po nekoliko intervencija na dan, a katkad prođe i više dana bez ijedne intervencije.

Jedan od razloga zbog kojih migranti izbjegavaju rutu preko kopnene granice, po mišljenju policije, verovatno su upozorenja o zaostalom miniranom području.

Ministar Davor Božinović je rekao da je sva tehnika nabavljena novcem EU u ukupnom iznosu od 120 miliona evra, a pregovara se o još 18 miliona.

Iz tih izvora se plaćaju i smeštaj i ishrana policajaca koji dolaze u ispomoć kolegama na granici.

U Hrvatskoj je ove godine zabeleženo 8.660 pokušaja ilegalnog prelaska granice i evidentirana su 482 krijumčara ljudi, koji su prijavljeni za 427 slučajeva krivičnih dela.


Projekat “LOVE Pravo, Red, Vrednosti za migrante/azilante/osobe kojima je odobren azil, u ostvarivanju svojih prava bez diskriminacije” finansira Evropska unija, a sprovodi Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA i partneri - BETA novinska agencija i Centra za istraživanje javnih politika. Sadržaj i statovi izneti na ovoj web stranici ni pod kojim okolnostima ne izražavaju stavove Evropske unije


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.