AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 11.08.2019 21:20 > 11.08 21:20

Brod Lekara bez granica spasio još desetine migranata, sada ih je 251 na moru


Medjunarodna humanitarna organizacija Lekari bez granica saopštila je danas da je brod kojim upravlja na Sredozemnom moru treći dan zaredom spasio desetine migranata i da je sada 251 na njemu.

Lekari bez granica su na Tviteru naveli da je brod "Oušn vajking" (Ocean viking), koji plovi pod norveškom zastavom, danas pokupio 81 osobu iz nebezbednog gumenog čamca u medjunarodnim vodama kod Libije, gde ima mnogo krijumčara migranata.

Brodom "Oušn vajking" Lekari bez granica upravljaju sa humanitarnom grupom "SOS Mediterane".

Za sada nije poznato ni kada ni gde će spaseni migranti moći da se iskrcaju.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova, desničar Mateo Salvini zabranio je brodu "Oušn vajking" ulazak u teritorijalne vode Italije. Salvini traži od drugih zemalja Evropske unije da prihvate spasene migrante.

Ulazak u Italiju Salvini je zabranio i spasilačkom brodu španske humanitarne grupe "Oupen arms" koji se na Sredozemnom moru nalazi od 2. avgusta, kada je njegova posada spasila 123 osobe. Italija je dan kasnije prihvatila dve trudnice s broda, ali su ostali putnici ostali na moru.

Posada tog broda juče je pokupila još 39 migranata, koje je Malta ponudila da prihvati pošto se spasavanje odigralo u njenoj oblasti za potragu i spasavanje. Humanitarna grupa je odbila ponudu Malte, navodeći da traži bezbednu luku za svih 160 migranata koji se nalaze na brodu.

Grupa "Oupen arms" saopštila je ranije danas da je zatražila od Italije da pomogne u evakuaciji tri migranta sa tog broda iz zdravstvenih razloga i da njegov kapetan traži odobrenje za ulazak u luku.


Projekat “LOVE Pravo, Red, Vrednosti za migrante/azilante/osobe kojima je odobren azil, u ostvarivanju svojih prava bez diskriminacije” finansira Evropska unija, a sprovodi Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA i partneri - BETA novinska agencija i Centra za istraživanje javnih politika. Sadržaj i statovi izneti na ovoj web stranici ni pod kojim okolnostima ne izražavaju stavove Evropske unije


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.