AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 19.08.2019 17:55 > 19.08 17:55

Evropska komisija izdvojila dodatnih deset miliona evra pomoći BiH za izbeglice i migrante

Evropska komisija danas je usvojila odluku o izdvajanju deset miliona evra dodatnih sredstava za podršku Bosni i Hercegovini u rešavanju povećanog prisustva migranata i izbeglica, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Sa ovim dodatnim izdvajanjem, ukupna sredstva EU za pitanje migracija u Bosni i Hercegovini od početka 2018. godine iznose 34 miliona evra.

Sredstva EU će najvećim delom biti korišćena za uspostavljanje dodatnih privremenih prihvatnih centara i pružanje osnovnih usluga i zaštite, uključujući hranu i smeštaj, te pristup sanitarnoj zaštiti i higijeni, navodi se u saopštenju.

EU će nastaviti da pruža podršku unapredjenju kapaciteta vlasti u Bosni i Hercegovini na identifikaciji, registraciji i upućivanju državljana trećih zemalja koji prelaze granice, kao i za potrebe granične kontrole i nadzora.

Na taj način, kako se navodi, doprineće se sprečavanju i borbi protiv krijumčarenja migranata, trgovine ljudima i drugih vrsta prekograničnih krivičnih dela.

"To će takodje pomoći vlastima Bosne i Hercegovine pri dobrovoljnom povratku migranata u njihove države porekla", navodi se u saopštenju.

Prema zvaničnim procenama, u Bosnu i Hercegovinu je od januara 2018. godine ušlo gotovo 36.000 izbeglica i migranata.

U zemlji se trenutno nalazi oko 7.400 izbeglica i migranata kojima je potrebna pomoć, većinom u Unsko-sanskom kantonu.

Oko 4.100 ih je smešteno u privremenim prihvatnim centrima koje finansira EU.

Od 2007. godine EU pruža pomoć BiH u iznosu od 58,6 miliona evra u oblasti migracija i upravljanja granicama kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA).

BiH je i korisnica Regionalnog IPA programa "Podrška zaštitno-osetljivom upravljanju migracijama" u vrednosti od gotovo 14,5 miliona evra.


Projekat “LOVE Pravo, Red, Vrednosti za migrante/azilante/osobe kojima je odobren azil, u ostvarivanju svojih prava bez diskriminacije” finansira Evropska unija, a sprovodi Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA i partneri - BETA novinska agencija i Centra za istraživanje javnih politika. Sadržaj i statovi izneti na ovoj web stranici ni pod kojim okolnostima ne izražavaju stavove Evropske unije


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.