AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 20.08.2019 20:30 > 20.08 20:36

Italijansko tužilaštvo naložilo zaplenu spasilačkog broda i evakuaciju migranata


Italijansko tužilaštvo naložilo je zaplenu broda španske humantarne organizacije Oupen arms i evakuaciju više od 80 migranata koji se nalaze na njemu, javila je agencija ANSA.

Takav potez usledio je na kraju dramatičnog dana u kojem je oko 15 migranata skočilo u more sa tog broda posle 19 dana provedenih na njemu. Uz pomoć italijanskih spasilaca, oni su uspeli da doplivaju do obližnjeg italijanskog ostrva Lampeduza.

Italijanski tužilac Luidji Patronadjo naredio je zaplenu broda pošto ga je obišao i sastao se s vlastima u luci, navela je ANSA.

Patronadjo istražuje moguće optužbe za kidnapovanje protiv ministra unutrašnjih poslova Italije, desničara Matea Salvinija koji je odbio da dozvoli iskrcavanje u Italiju, uprkos tome što je šest evropskih zemalja pristalo da ih primi. Migranti su početkom avgusta spaseni na moru kod Libije.

Madrid je ranije danas pokušao da okonča tu humanitarnu krizu slanjem vojnog broda koji bi pratio Oupen arms na putu do Španije.


Projekat “LOVE Pravo, Red, Vrednosti za migrante/azilante/osobe kojima je odobren azil, u ostvarivanju svojih prava bez diskriminacije” finansira Evropska unija, a sprovodi Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA i partneri - BETA novinska agencija i Centra za istraživanje javnih politika. Sadržaj i statovi izneti na ovoj web stranici ni pod kojim okolnostima ne izražavaju stavove Evropske unije


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.