AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 20.08.2019 22:50 > 21.08 09:44

Izaslanik UN: Nedovoljna pomoć zemljama suočenim s masovnim prilivom Venecuelanaca

Specijalni izaslanik UN Eduardo Stejn je upozorio danas medjunarodnu zajednicu da nedovoljno pomaže zemljama kao što je Kolumbija koju je zadesio masovni egzodus Venecuelanaca.

On je rekao da je Kolumbija primila manje od jedne trećine medjunarodne pomoći potrebne da se izbori sa narastajućom migracionom krizom. 

Stejn je ocenio da je rastući priliv Venecuelanaca "poptpuno nadrastao" kapacictete Kolumbije za odgovor na krizu, jer je preko 1,4 miliona Venecuelanaca potražilo spas u susednoj andskoj zemlji. 

Ova je najveća migracija u modernoj istorji Latinske Amerike i jedna od najvećih masovnih migracija u svetu danas.

Kolumbijsko ministarstvo inostranih poslova je saopštilo da je zemlja primila 68 dolara po jednom venecuelanskom migrantu, što je znatno manje od onoga što je davano zemljama za jednog migranta iz Sirije.

Venecuela već mesecima prolazi kroz duboku političku krizu zbog borbe predsednika Nikolasa Madura i lidera opozicije Huana Gvaida koji se sam proglasio za prelaznog predsednika države i kojeg je priznalo 50-ak zemalja, medju kojima SAD.

Zemlju pogadja i ozbiljna ekonomska kriza koja je dodatno pogoršana američkim finansijskim sankcijama uvedenim u pokušaju skidanja Madura s vlasti. U Venecueli je nestašica osnovnih namirnica i lekova, a bilo je i velikih nestašica električne energije.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.