AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 05.09.2019 15:35 > 05.09 15:35

Erdogan zapretio da će pustiti sirijske migrante ka zapadnim zemljama

Turski predsednik Redžep Taip Erdogan zapretio je danas da će "otvoriti kapije" i dozvoliti sirijskim izbeglicama da iz Turske krenu prema zapadnim zemljama ukoliko se u Siriji uskoro ne uspostavi takozvana "sigurna zona" o kojoj se pregovara sa SAD.Turska je odlučna da oformi sigurnu zonu unutar Sirije, uz svoju granicu sa ratom razorenom zemljom, i spremna je da to uradi sama do kraja meseca, ako ne bude sporazuma sa SAD.

"Bićemo primorani da otvorimo kapije. Ne mogu da nas prisile da sami snosimo teret", rekao je Erdogan, izrazivši ljutnju Turske jer je zapad zanemario prethodne predloge za stvaranje sigurne zone, zamišljene kao mesto gde bi izbeglice mogle da se nasele u Siriji.

Turska je otvorila svoje granice za Sirijce u aprilu 2011. godine i trenutno u toj državi živi 3,6 miliona ljudi koji su pobegli od gradjanskog rata, koji traje već devet godina.

Izbeglice tvrde da je na stotine sirijskih izbeglica pritvoreno i nedavno prisilno deportovano u Siriju. Turska vlada negira izveštaje o prisilnim deportacijama.

"Nismo dobili podršku koja je potrebna od sveta, a posebno od Evropske unije", rekao je.

Turska je u martu 2016. postigla sporazum s Evropskom unijom prema kojem će Turska zaustaviti priliv migranata u Evropu u zamenu za sredstva za podršku izbeglicama i putovanje bez viza za turske državljane.

Medjutim, Erdogan optužuje države članice da se ne pridržavaju dogovora i preti da će izaći iz sporazuma.

Portparolka Evropske komisije Nataša Bertaud rekla je novinarima da su i Turska i EU predani ovom sporazumu.

"Mi verujemo da možemo nastaviti ovaj posao u dobroj veri sa našim turskim partnerima" rekla je ona i dodala da EU "pruža značajnu podršku poboljšanju životnih uslova i standarda zaštite sirijskih izbeglica u Turskoj. Do danas je EU izdvojila 5,6 milijardi evra od dogovorenih 6 milijardi, a preostali dug trebalo bi da bude dodeljen uskoro".

Turska i SAD razgovarale su o uspostavljanju sigurne zone unutar Sirije istočno od reke Eufrat, čak su i osnovale centar za koordinaciju u turskoj pograničnoj provinciji Sanliurfa.

Medjutim, Erdogan je rekao da postoje nesuglasice kako sigurna zona treba da izgleda, iako nije objasnio oko čega.

On je rekao da Turska ima za cilj da preseli oko milion od 3,6 miliona sirijskih izbeglica u sigurnu zonu.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.