AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 10.10.2019 14:30 > 10.10 14:30

Djordjević: Uvodimo 'elektronsko praćenje kretanja migranata'

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević razgovarao je danas sa šefom predstavništva UNHCR-a u Srbiji Hansom Fridrihom Šoderom o unapredjenju saradnje u oblasti migrantske-izbegličke krize i najavio "elektronsko praćenje kretanje migranata".

"Zahvalni smo na saradnji i pruženoj sveukupnoj podršci UNHCR-a, po pitanju mešovitih migracionih tokova u Srbiji. Saradnja sa Predstavništvom Visokog komesarijata Ujedinjenih Nacija za izbeglice za nas je od izuzetnog značaja", rekao je Djordjević i dodao da je najviše rezultata donela saradnja u oblasti pomoći u sistemu socijalne zaštite za poboljšanje kvaliteta brige i zaštite maloletnika bez pratnje.
On je istakao da Vlada vodi odgovornu i humanu politiku kada je reč o upravljanju migrantskom krizom, uz puno poštovanje ljudskih prava ali i interesa gradjana Srbije.

"Situacija po pitanju migranata u Srbiji je stabilna. Kako bismo nastavili da pratimo kretanje maloletnih migranata, predložili smo da razvijemo bazu podataka koja bi omogućila centrima za socijalni rad adekvatno vodjenje slučajeva i statistike u migratornim kretanjima u oblasti socijalne zaštite", rekao je ministar.

Šef Predstavništva Visokog komesarijata UN za izbeglice u Srbiji je rekao da je dobra saradnja sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, uključujući i sprovdjenje modela starateljstva koji je do sada finansirala Agencija UN za izbeglice.

"Neophodna je tesna saradnja svih aktera u oblasti dečije zaštite i zaštite osoba sa specifičnim potrebama. UNHCR će nastaviti da pomaže Ministarstvu da ispuni svoj mandat predvidjen Zakonom o azilu i privremenoj zaštiti", kazao je Fridrih Šoder.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.